Βιώσιμη χρήση χαρτιού για εκτύπωση – Η σημασία της ανακύκλωσης

Το χαρτί και τα προϊόντα του αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε κοινωνίας σήμερα, έχοντας διευκολύνει τον αλφαβητισμό και διάφορες μορφές ανάπτυξης και επικοινωνίας. Δυστυχώς, η βιομηχανία χαρτιού κατατάσσεται επίσης στην τρίτη θέση στη λίστα με τους κορυφαίους παράγοντες που συμβάλλουν στη ρύπανση μεταξύ των διαφόρων βιομηχανιών. Αυτή η βιομηχανία είναι ο κορυφαίος καταναλωτής νερού στον κόσμο, καθώς το νερό βρίσκεται στον πυρήνα της διαδικασίας παραγωγής χαρτιού.

Είναι προφανές ότι η αποτυχία να γίνουν δραστικές αλλαγές τόσο στις πρακτικές παραγωγής όσο και στην κατανάλωση χαρτιού μπορεί να φέρει τα φυσικά οικοσυστήματα της Γης πολύ πιο κοντά στην εξαφάνιση – είτε μέσω της αποψίλωσης των δασών, της χρήσης βαρέως νερού, της ρύπανσης και των απορριμμάτων. Οι μη βιώσιμες πρακτικές υλοτομίας από ορισμένες βιομηχανίες χαρτοποιίας σε όλο τον κόσμο έχουν ως τώρα ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δασών, την απώλεια της άγριας ζωής και την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Για να περιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις, οι βιομηχανίες χαρτοποιίας πρέπει να υιοθετήσουν βιώσιμη εκτύπωση με την εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης, έως και 100% απόδοση ανακύκλωσης όπου είναι δυνατόν. Ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού αποδίδει έναν τόνο φρέσκου χαρτιού, το οποίο μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό φορτίο παρθένου ξύλου από την επεξεργασία.

Κάποιοι αποφεύγουν να υιοθετήσουν τέτοιες πρακτικές για βιώσιμη εκτύπωση ως αποτέλεσμα κάποιων παρανοήσεων που διαδίδονται σχετικά με τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού. Ακολουθούν ορισμένες από τις εν λόγω παρανοήσεις, με τα γεγονότα που συνοδεύουν:

Μύθος #1: δεν πρέπει να μπείτε στον κόπο να ζητήσετε ανακυκλωμένο χαρτί, καθώς όλο το χαρτί που κυκλοφορεί ανακυκλώνεται

Ακόμη και με την πιο γενναιόδωρη λογιστική, το χαρτί που περιέχει ανακυκλωμένα προϊόντα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να φτάσει περίπου το 10% του συνολικού μεριδίου αγοράς χαρτιού, τόσο για χαρτί εκτύπωσης όσο και για χαρτί γραφής. Επιπλέον, η πραγματική ανακυκλωμένη μερίδα χαρτιού που ισχυρίζεται ότι ανακυκλώνεται αντιπροσωπεύει μόνο το 30% της συνολικής ποσότητας, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από παρθένο ξύλο. Σύμφωνα με τα ελαιοτριβεία καθώς και τους εκτυπωτές και τους διανομείς, η ζήτηση για ανακυκλωμένο χαρτί μειώνεται περαιτέρω επειδή οι καταναλωτές δεν το ζητούν, πιστεύοντας ότι δεν το χρειάζονται πλέον.

Μύθος #2: Η καύση χαρτιού για ενέργεια είναι καλύτερη από την ανακύκλωση

Οι λεπτές ίνες χαρτιού μπορούν να χειριστούν έως και δώδεκα ανακυκλώσεις πριν γίνουν πολύ κοντές για επαναχρησιμοποίηση. Επομένως, κάθε δέντρο που κόβουμε για να μετατραπεί σε χαρτί μπορεί να αποφέρει έως και 12 ξεχωριστές χρήσεις και κάθε χρήση μειώνει την ποσότητα ρύπανσης ανά κιλό χαρτιού που χρησιμοποιείται, εξοικονομεί πολλά δέντρα από την κοπή καθώς και εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και άλλων πόροι. Μια οικονομική αξιολόγηση της εξοικονόμησης που προκαλείται από την ανακύκλωση χαρτιού είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την καύση χαρτιού για ενέργεια.

Μύθος #3: Η ανακύκλωση χαρτιού είναι επιβλαβής για το περιβάλλον

Η παραγωγή παρθένου χαρτιού καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερους πόρους – είτε σε δέντρα, είτε σε νερό είτε σε ενέργεια. προκαλεί περισσότερη ρύπανση, απαιτεί περισσότερη λεύκανση και ισχυρότερες χημικές ουσίες από το χαρτί που παράγεται μέσω της ανακύκλωσης. Η παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού είναι μόνο κατώτερη από την παρθένα διαδικασία όσον αφορά την ποσότητα της παραγόμενης λάσπης. Ωστόσο, χωρίς ανακύκλωση, τα τοξικά υλικά και οι ρύποι σε αυτή τη λάσπη θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής ούτως ή άλλως ή, εάν το χαρτί καιγόταν, θα συγκεντρώνονταν στις στάχτες και τις εκπομπές του αποτεφρωτή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η ιλύς του μύλου είναι λιγότερο καταστροφική για το περιβάλλον, καθώς κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης, η ιλύς θα ελεγχθεί επανειλημμένα για τοξικότητα και κάθε επικίνδυνη ιλύς μπορεί να απορριφθεί με ασφαλή τρόπο.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στον κύκλο ζωής του χαρτιού – από το αγρόκτημα δέντρων μέχρι τον τελικό χρήστη – πρέπει να συμμετάσχουν στην ευθύνη για την προώθηση της ανακύκλωσης, προκειμένου να επιτευχθούν πιο υπεύθυνες πρακτικές κατανάλωσης χαρτιού και να προωθηθεί η διατήρηση των δέντρων, του νερού και της ενέργειας.

Σχολιάστε