Ενυδρεία χελώνας – Απλές συμβουλές καθαρισμού

Τα ενυδρεία χελωνών δεν είναι δύσκολο να καθαριστούν, αλλά χρειάζονται χρόνο. Οι χελώνες είναι ακατάστατα ερπετά – τρώνε, πίνουν, κολυμπούν, ουρούν και αφοδεύουν στο ίδιο νερό. Τελικά, όλο αυτό το χάος θα οδηγήσει σε βρώμικο νερό που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Τα βρώμικα ενυδρεία χελωνών είναι επίσης ένα πρόβλημα στα μάτια στο σπίτι. Όχι μόνο φαίνεται παράταιρο, αλλά προσελκύει και έντομα και βακτήρια. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα καθαρό ενυδρείο ώστε η χελώνα σας να μπορεί να ζει σε αυτό ελεύθερα και με ασφάλεια.

Για να καθαρίσετε το ενυδρείο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

* κενό νερού

* πλαστικός σωλήνας σιφονιού

* γάντια

* οδοντόβουρτσα

* μαγειρική σόδα

* λευκό ξύδι

* χαρτοπετσέτες

Αφού έχετε όλα τα υλικά, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

Μετακινήστε τη χελώνα σας αλλού. Μπορείτε πιθανώς να το βάλετε σε ένα κουτί ή μια παιδική πισίνα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η εύκρατη θερμοκρασία είναι γύρω στους 75 βαθμούς. Συνιστάται επίσης να κρατάτε τη χελώνα κοντά, ώστε να μπορείτε να την ελέγχετε από καιρό σε καιρό.

Συνδέστε τον πλαστικό σωλήνα σιφονιού στο κενό νερού. Κατευθύνετε το άλλο άκρο του σωλήνα προς το νεροχύτη, τη μπανιέρα ή έξω από το παράθυρο, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό για τα φυτά.

Ενώ το κενό αδειάζει τη δεξαμενή του ενυδρείου της χελώνας από νερό, αφαιρέστε διακοσμητικά, αξεσουάρ και άλλα αντικείμενα από τη δεξαμενή. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα και λευκό ξύδι για να τα καθαρίσετε και να τα ξεπλύνετε. Εάν πρόκειται να προσθέσετε περισσότερα διακοσμητικά, βεβαιωθείτε ότι δεν θα γεμίσουν τη δεξαμενή. Επίσης, αν μαζέψατε τα διακοσμητικά έξω, αποστειρώστε τα πριν τα προσθέσετε στη δεξαμενή.

Για το φίλτρο και τα μέσα, χρησιμοποιήστε νερό για να τα ξεπλύνετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν βρωμιές, φύκια ή άλλα πράγματα στο φίλτρο.

Τρίψτε τα τοιχώματα της δεξαμενής χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα και μαγειρική σόδα, ειδικά για λεκέδες από σκληρό νερό. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα και λευκό ξύδι γύρω από το εσωτερικό της δεξαμενής. Τρίψτε και σκουπίστε καλά το γυαλί.

Μόλις αδειάσει η δεξαμενή, αφαιρέστε το σωλήνα του σιφονιού από το κενό. Ξεπλύνετε τη δεξαμενή άλλη μια φορά, για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Δώστε χρόνο στο νερό να καθίσει πριν τα πετάξετε. Κάντε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές. Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά γυαλιού σε ενυδρεία χελωνών γιατί αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα από τη χελώνα.

Εάν διαπιστώσετε ότι το ενυδρείο είναι αρκετά καθαρό, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ​​νερό τώρα. Συνδέστε το σωλήνα στη βρύση και γεμίστε τη δεξαμενή με νερό. Ενώ η δεξαμενή γεμίζει, μπορείτε να επιστρέψετε τα αξεσουάρ μέσα στο ενυδρείο. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να αναδιατάξετε ή να αλλάξετε τη διάταξη του ενυδρείου.

Η αλλαγή του 10% του νερού στο ενυδρείο μία φορά την εβδομάδα διατηρεί τις συνθήκες υγιεινής. Για να διατηρήσετε το νερό καθαρό περισσότερο, αφαιρέστε τα υπολείμματα φαγητού ή υπολείμματα από τη δεξαμενή κάθε μέρα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να μετακινήσετε τη χελώνα σε μια ξεχωριστή δεξαμενή κατά τη διάρκεια της σίτισης, έτσι ώστε να μην κάνει μεγάλο χάος στον δικό της βιότοπο.

Τα ενυδρεία χελωνών μπορούν να καθαρίζονται κάθε 45 ημέρες, έτσι δεν θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείτε πολύ συχνά.

Leave a Comment