Εξάντληση Δασικών Πόρων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα συστήματα ηχούς σε όλο τον κόσμο συμβάλλουν στη διατήρηση της ζωής για εκατομμύρια είδη. Τα συστήματα ηχούς που είναι κυρίως δάση παρέχουν ένα σπίτι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ζωντανών ειδών. Επομένως τα δέντρα σε αυτά τα δάση θεωρούνται τα πιο σημαντικά είδη. Αν και είναι αλήθεια, ότι τα περισσότερα είδη δεν μπορούν να διατηρηθούν το ένα χωρίς το άλλο.

Υπάρχουν πολλά οφέλη που έχουμε από τα δάση μας. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν καθαρότερο πόσιμο νερό, ένα σπίτι για φυτά και ζώα, οικονομική ανάπτυξη, καθαρό αέρα, ευκαιρίες αναψυχής, καθησυχαστικό μέλλον. Ένα άλλο όφελος που παίρνουμε από τα δέντρα ονομάζεται οξυγόνο. Αν δεν υπήρχαν δέντρα που να μας δίνουν οξυγόνο για να αναπνεύσουμε, δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Έτσι, αν χρειάζεστε έναν καλό λόγο για τον οποίο πρέπει να υπάρχει ένα δάσος, το να παραμείνετε ζωντανοί είναι ένας πολύ καλός λόγος.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Τα δάση έχουν πολλούς πόρους που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Ένα παράδειγμα είναι το ξύλο για την κατασκευή σπιτιών. Ορισμένα ξύλινα υλικά διαρκούν πολύ, κρατούν το σπίτι ζεστό και διευκολύνουν την κατασκευή σπιτιών. Δυστυχώς ο κόσμος είναι υπερπληθυσμένος και η ζήτηση για υψηλότερο βιοτικό επίπεδο αυξάνεται συνεχώς. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για περισσότερους πόρους αυξάνεται σε επίπεδα που δεν μπορούν να διατηρηθούν. Δεδομένου ότι τα δάση παρέχουν ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων πόρων, πολλά δάση κόβονται ή καίγονται.

Η αιτία για την υλοτόμηση των δασών συνδέεται άμεσα με την υψηλή ζήτηση ξύλου για την κατασκευή προϊόντων χαρτιού και ξυλείας για άλλες βιομηχανίες. Πρακτικά χρησιμοποιούμε ξύλο για τα πάντα. Χρησιμοποιείται στην οικοδόμηση, τα ναυτιλιακά προϊόντα, τα έπιπλα και η λίστα φαίνεται σαν να είναι ατελείωτη. Απλώς κοιτάξτε γύρω σας αυτή τη στιγμή και το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε ένα προϊόν κοντά σας που είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Το ξύλο δεν είναι μόνο καλό οικοδομικό υλικό, αλλά έχει και εξαιρετικές αισθητικές ιδιότητες. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν ένα ωραίο ξύλινο σετ τραπεζαρίας ή κλασικές ξύλινες ράγες σε μια σκάλα. Δυστυχώς, δεν λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας πόσα δέντρα πρέπει να κοπούν για να έχουμε αυτές τις πολυτέλειες στη ζωή μας.

Μια άλλη σημαντική άμεση αιτία για την εξάντληση των δασών είναι απλώς η καύση δασών για γεωργική γη. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε χώρες που δεν είναι ανεπτυγμένες και έχουν τροπικά δάση. Πολλοί φτωχοί αγρότες σε αυτές τις χώρες καίνε ή κόβουν μικρές μερίδες τροπικών δασών ώστε να έχουν χώρο για γεωργία και βοοειδή. Όμως το πρόβλημα μεγάλης κλίμακας δημιουργείται όταν τεράστιες εταιρικές φάρμες καίνε χιλιάδες τετραγωνικά στρέμματα το χρόνο. Χρειάζονται τόσο χώρο ώστε να μπορούν να παρέχουν γεωργία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Ο λόγος που τα δάση καίγονται για τη γεωργική γη οφείλεται στην πλούσια ορυκτά γονιμότητα του εδάφους.

Δυστυχώς, ακόμη και οι αγρότες μεγάλης κλίμακας στις υπανάπτυκτες χώρες δεν έχουν εκπαιδευτεί για το πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους κατά την επαναχρησιμοποίηση του εδάφους. Επομένως το χώμα καταναλώνεται και αφήνεται ως έρημος ενώ οι αγρότες καίνε περισσότερο δάσος για να φτιάξουν ένα άλλο αγρόκτημα. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο έχει πέσει θύμα τέτοιων αποψιλώσεων. Αυτό το δάσος βρίσκεται στη Νότια Αμερική όπου οι χώρες περνούν δύσκολες οικονομικές στιγμές. Η αγορά της Βραζιλίας είναι το ένα τρίτο όλων των λατινικών χωρών που περιλαμβάνονται. Ωστόσο, «το εξωτερικό χρέος της Βραζιλίας, εκτός από τις πιο απίθανες θετικές οικονομικές συνθήκες, είναι απλώς μη βιώσιμο τα επόμενα χρόνια» (CRF.org 2002). Η οικονομική πίεση σε μια χώρα είναι μια άλλη μεγάλη αιτία που θα αναγκάσει μια χώρα σε αποψίλωση των δασών, όπως η περίπτωση της Βραζιλίας. Η Basic Science and Remote Sensing Initiative (BSRSI) δείχνει δεδομένα ότι μεταξύ 1978 και 1988 230.000 τετραγωνικά μίλια, σχεδόν το μέγεθος του Τέξας επηρεάστηκε από την αποψίλωση των δασών (bsrsi.msu.edu). Αυτό είναι το 16,5% του συνόλου του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο.

Το επόμενο παράδειγμα δείχνει την αιτία της αποψίλωσης των δασών για τη γεωργία. Σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνούς Δασικής Έρευνας (CIFOR), «Μεταξύ 1990 και 2001 το ποσοστό των εισαγωγών επεξεργασμένου κρέατος στην Ευρώπη που προέρχονταν από τη Βραζιλία αυξήθηκε από 40 σε 74 τοις εκατό» και μέχρι το 2003 «Για πρώτη φορά, η ανάπτυξη των βοοειδών της Βραζιλίας Η παραγωγή – 80 τοις εκατό της οποίας ήταν στον Αμαζόνιο – βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές». Καθώς κατασκευάζονται περισσότεροι δρόμοι για να παρέχουν πρόσβαση στα δάση στις μη ανεπτυγμένες χώρες, είναι εμφανής η αποψίλωση των δασών.

ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παίρνουμε ένα μεγάλο μέρος του οξυγόνου μας από τη βλάστηση όπως τα δέντρα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα δέντρα ζουν σε δάση, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποψίλωση των δασών στην ποιότητα του αέρα μας. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα αέριο που έχει αντίκτυπο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπάρχει ένας κύκλος μεταξύ των παραγωγών CO2 όπως τα αυτοκίνητα και των καταναλωτών CO2 όπως οι εγκαταστάσεις. Μαζί δημιουργούν τον «Παγκόσμιο Κύκλο Άνθρακα». Τα φυτά και το έδαφος των τροπικών δασών περιέχουν 460-575 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα παγκοσμίως (McKane et al. 1995). Από το 1850 έως το 1990, η αποψίλωση των δασών παγκοσμίως απελευθέρωσε 122 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με τον τρέχοντα ρυθμό να είναι μεταξύ 1,6 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως (Skole et al. 1998). Συγκριτικά, όλα τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο και αέριο) που καίγονται κατά τη διάρκεια ενός έτους απελευθερώνουν περίπου 6 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Επομένως, η αποψίλωση των δασών, ακόμη και σε σύγκριση με όλες τις άλλες ρύπανση, παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στον καθαρό αέρα.

Μια άλλη έκταση του προβλήματος με την αποψίλωση των δασών είναι η μείωση της βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητα είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, τη γεωργία, την ιατρική, την αναψυχή, την αισθητική και την εμπορική αξία. Υπάρχουν περίπου 5 έως 80 εκατομμύρια είδη που ζουν σε αυτή τη γη (Lawton και Μάιος 1995). Τα τροπικά δάση καλύπτουν περίπου το 7% του κόσμου, αλλά φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά είδη που ζουν στον κόσμο. Μετά την κοπή ενός δάσους, πολλά είδη δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό και πιθανώς να εξαφανιστούν. Δεδομένου ότι εξαρτόμαστε από αυτά τα είδη για πολλούς πόρους, η επέκτασή τους θα μας στερήσει τα οφέλη τους. Ίσως να καταστρέψουμε την επόμενη θεραπεία για το AIDS με την αποψίλωση των δασών και να μην το γνωρίζουμε.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ

Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών γίνονται αντιληπτές διεθνώς. Πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν το πρόβλημα για μια πιο βιώσιμη γη. Δυστυχώς, το οικονομικό κέρδος και ο υψηλός ανταγωνισμός εξακολουθούν να υπάρχουν με την αποψίλωση των δασών, και για κάποιους είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εκπαιδευτεί για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσουν οι πράξεις τους. Εξαιτίας αυτών των λόγων, η αποψίλωση των δασών εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο σε πολλές χώρες.

Με μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή, οι χώρες θα λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να φέρουν την αποψίλωση των δασών σε βιώσιμα επίπεδα. Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Για ορισμένα δάση δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να τα επαναφέρετε πιο γρήγορα. Άλλα δάση που έχουν καθαριστεί μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να αναπτυχθούν στην αρχική τους κατάσταση. Οι περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν φυτοφάρμακα είναι πιθανό να έχει υποστεί βλάβη το σύστημα ηχούς και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί ξανά. Πολλά δάση αντικαταστάθηκαν από μεγάλες φυτείες μπανανών. Αυτές οι φυτείες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που σκοτώνουν πολλά είδη που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός συστήματος ηχούς. Η διάβρωση που προκαλείται από την αποψίλωση των δασών μπορεί να επιφέρει περισσότερη ρύπανση των υδάτων στο μέλλον και μπορεί να επηρεάσει τη γεωργία στην περιοχή. Άλλοι λόγοι για την αποψίλωση των δασών είναι απλώς η παροχή χώρου για ασφαλτοστρωμένους δρόμους, οικιστική και εμπορική ανάπτυξη που προκαλούνται από την αστική εξάπλωση. Αυτού του είδους οι αναπτύξεις καταστρέφουν μόνιμα τα δάση. Η αποψίλωση των δασών αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη μας. Έχει σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο μας κλίμα. Οδηγεί στην απώλεια εκατομμυρίων ειδών που είναι σημαντικά για τη διατήρηση μιας ζωντανής γης.

ΛΥΣΕΙΣ

Καθώς συζητήσαμε τις αιτίες της αποψίλωσης των δασών, συνειδητοποιούμε πώς αυτές οι αιτίες είναι πολύ διαφορετικές. Επειδή τα αίτια ελέγχονται συχνά από την οικονομία μιας χώρας, τον υπερπληθυσμό και πολλούς άλλους κοινωνικούς λόγους, είναι αδύνατο να βρεθεί μια λύση για την αποψίλωση των δασών. Αν και υπάρχουν πολλές λύσεις, θα χρειαστεί χρόνος και συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων ανθρώπων και οργανισμών για να λειτουργήσουν οι λύσεις.

Μια δημοφιλής λύση που ισχύει εδώ και μερικές δεκαετίες είναι η διατήρηση των δασών. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με οργανισμούς για να αναπτύξουμε πολιτική και να επηρεάσουμε τις βιομηχανίες που θα συμβάλουν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα δάση. Η διατήρηση βοηθά στην προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση των πιο σημαντικών δασών του κόσμου, εντοπίζοντας απειλές και αναπτύσσοντας λύσεις για αυτά.

Μειώστε την ποσότητα των προϊόντων που παράγονται ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών. Για παράδειγμα, η χρήση υλικών εκτός από ξύλο για την κατασκευή κατοικιών, επίπλων και άλλων κοινών προϊόντων από ξύλο. Ενθαρρύνετε τα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε οι άνθρωποι να μην επιστρέψουν ξανά στο ξύλο. Η αλλαγή από ξύλο σε άλλα υλικά θα μειώσει τη ζήτηση/προσφορά για ξύλο.

Εφαρμογή αποτελεσματικότερων γεωργικών μεθόδων για την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης της γης.

Εκπαιδεύστε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τις αρνητικές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών και τι μπορεί να γίνει για να την αποτρέψει. Βοηθήστε στη χρηματοδότηση περισσότερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Βοηθήστε τις χώρες να λάβουν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις.

Υπογράψτε διεθνείς συνθήκες και θεσπίστε νόμους/κανονισμούς για τον έλεγχο της ετήσιας αποψίλωσης των δασών.

Εισάγετε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα από αγορές που δεν προκαλούν αποψίλωση των δασών.

Η λύση που πιστεύω ότι θα είναι πολύ αποτελεσματική είναι η δεύτερη. Όσον αφορά την κοπή δέντρων, αυτή είναι μια πολύ εφαρμόσιμη λύση. Έχουμε πάρα πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται από ξύλο σήμερα. Καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύσσεται και η μεσαία τάξη. Αυτή η μεσαία τάξη θα απαιτεί όλο και περισσότερα προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Η αμερικανική μεσαία τάξη έχει εμμονή με τα προϊόντα ξύλου και δεν το συνειδητοποιούμε καν. Ένα μεγάλο μέρος των σπιτιών μας είναι κατασκευασμένα από ξύλο, όπως και τα έπιπλά μας. Τα περισσότερα ντουλάπια από μόνα τους απαιτούν τόσο πολύ ξύλο. Αν μας αρέσουν τα προϊόντα ξύλου, θα αρέσει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η λύση είναι να πάρουμε την πλειοψηφία των προϊόντων ξύλου και να βρούμε εναλλακτικά υλικά σε αυτά. Αυτό φυσικά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά είναι πολύ εφικτό. Μόλις γίνει, θα μειώσει εξαιρετικά τη ζήτηση για ξύλο, μειώνοντας επομένως την αποψίλωση των δασών. Με τόσο υψηλές προόδους στην τεχνολογία μπορούμε να ταξιδέψουμε στο διάστημα και να αντικαταστήσουμε τις καρδιές. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να κατασκευαστούν υλικά που είναι ασφαλή για το περιβάλλον και να αντικαταστήσουν το ξύλο. Ίσως ακόμη και να φτιάξετε υλικά που μοιράζονται τις περισσότερες ιδιότητες που έχει το ξύλο. Μπορούμε ακόμη και να εφεύρουμε υλικά που μιμούνται το ξύλο όπως το «ξύλο ξύλου» στα αυτοκίνητά μας σήμερα. Αυτό το «σκασμένο ξύλο» στα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι καν ξύλο πια, είναι ένα είδος πλαστικού και ένα σχέδιο για μίμηση της όψης του ξύλου. Μιλώντας για την αυτοκινητοβιομηχανία, δεν μπορώ να πιστέψω πόσο προηγμένα έχουν γίνει τα αυτοκίνητά μας. Αυτά είναι αυτοκίνητα που οδηγούμε καθημερινά. Ωστόσο, ζούμε σε νέα σπίτια που χτίστηκαν με μια αρχαία μέθοδο από ξύλο και καρφιά. Νομίζω ότι είναι γελοίο. Ίσως η λύση για την αντικατάσταση του ξύλου με εναλλακτικά υλικά να οδηγήσει επίσης σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους συναρμολόγησης και ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Και το πιο σημαντικό, η πρώτη λύση είναι να αλλάξουμε τη στάση μας για να αποτρέψουμε την αποψίλωση των δασών.

ο Εξάντληση Δασικών Πόρων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με προκλητικές λύσεις, ας εργαστούμε ως ομάδα σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Leave a Comment