Επιχειρήσεις Κηπουρικής για Παιδιά

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι σχεδόν κάθε παιδί από τη φύση του ενδιαφέρεται να μεγαλώσει; Όχι μόνο τους δίνει την ευκαιρία να μπερδευτούν στη βρωμιά, αλλά φαίνεται ότι τους αρέσει πολύ να παρακολουθούν τα φυτά να μεγαλώνουν. Είναι μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά εκπαιδευτική για τα παιδιά. Θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλές ανταμοιβές τόσο για εσάς όσο και για το παιδί όταν τους προσφέρετε κάποιες δραστηριότητες κηπουρικής, ακόμα κι αν δεν έχετε απαραίτητα πράσινο αντίχειρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας αρέσει να το κάνετε τόσο πολύ που να αποφασίσετε να κάνετε την καλλιέργεια φυτών ένα τακτικό μέρος του προγράμματός σας. Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο από τις πολυάριθμες δυνατότητες που μπορείτε να εξετάσετε όταν αναζητάτε κάτι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό που θα βγάλει και τα παιδιά σας έξω.

Βάλτε το παιδί σας να μεγαλώσει τη δική του σαλάτα

Εάν το παιδί σας δεν θέλει να τρώει τα λαχανικά του, τότε το να του δείξετε πώς να καλλιεργεί τα δικά του μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το ενθαρρύνετε. Τα παιδιά που συνήθως διαμαρτύρονταν για την κατανάλωση λαχανικών γίνονται πολύ πιο ανοιχτά στην ιδέα αν τα παρακολουθήσουν να μεγαλώνουν στον κήπο τους. Ακόμη και όταν έχετε μια πολύ μικρή αυλή, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αρκετό χώρο για το παιδί σας να καλλιεργήσει ένα φυτό ντομάτας, ένα είδος μαρουλιού και ίσως μια πιπεριά ή ένα φυτό αγγουριού. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φυτά μπορούν ακόμη και να καλλιεργηθούν εύκολα σε ένα δοχείο στη βεράντα, το αίθριο ή το μπαλκόνι σας. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε από μικρά με λίγα μόνο φυτά, ώστε το παιδί σας να μην κατακλύζεται από την ανάγκη να φροντίσει έναν μεγαλύτερο κήπο. Τα μικρά λαχανικά όπως τα ντοματίνια είναι συχνά αγαπημένα στα παιδιά. Όταν ξεκινήσετε, μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικά φυτά που έχουν ήδη φυτρώσει τα οποία αγοράσατε σε ένα κοντινό κέντρο κήπου ή μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε από σπόρους, που θα επιτρέψουν στα παιδιά σας να μάθουν ακόμη περισσότερα για την καλλιέργεια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατά τα φυτά ποτισμένα και ξεχορταρισμένα και σύντομα θα ανταμειφθεί με νόστιμα φρέσκα λαχανικά. Μόλις συμβεί αυτό, προγραμματίστε τουλάχιστον ένα γεύμα γύρω από μια σαλάτα από τις καλλιέργειες του παιδιού σας. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να τραβήξετε μερικά στιγμιότυπα της οικογένειάς σας που απολαμβάνει τη λαχταριστή σαλάτα, ώστε αργότερα να τα βάλετε σε όμορφα κόκκινες κορνίζες και να τα κρεμάσετε στην κουζίνα σας.

Δοκιμάστε να φυτρώσετε μερικούς σπόρους

Ακόμα κι αν ο καιρός είναι κρύος και δεν σας επιτρέπει να κάνετε κηπουρική έξω, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φυτρώσετε μερικούς σπόρους μέσα στο μεταξύ. Αγοράστε μερικά πακέτα σπόρων, όπως φασόλια, αγγούρια ή σκουός. Δεδομένου ότι το παιδί σας πιθανότατα θα χειρίζεται και τους σπόρους, θα πρέπει να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με επιβλαβείς χημικές ουσίες ή φυτοφάρμακα. Βρέξτε μερικές χαρτοπετσέτες λίγο με νερό και απλώστε τις σε έναν πάγκο ή σε άλλη επιφάνεια εργασίας. Στη συνέχεια, βάλτε αρκετούς σπόρους στη χαρτοπετσέτα. Διπλώστε τη χαρτοπετσέτα γύρω από τους σπόρους και βάλτε την σε ζεστό μέρος. Θα χρειαστεί να ραντίζετε περιστασιακά τη χαρτοπετσέτα με λίγο νερό, γιατί οι σπόροι δεν θα φυτρώσουν αν στεγνώσει η χαρτοπετσέτα. Η κάλυψη της χαρτοπετσέτας με μια πλαστική σακούλα μπορεί να τη βοηθήσει να διατηρηθεί υγρή, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι παίρνουν τουλάχιστον λίγο αέρα. Ξεδιπλώστε τη χαρτοπετσέτα κάθε μέρα περίπου για να εξετάσετε την πρόοδο των σπόρων. Οι σπόροι και τα φύλλα που βλαστάνουν είναι βέβαιο ότι θα είναι συναρπαστικά για να παρακολουθήσει το παιδί. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες από τους σπόρους που αναπτύσσονται, ώστε το παιδί σας να μπορεί να τους εμφανίσει σε υπέροχες μικρές κορνίζες για να τους θυμίσετε το πείραμα. Εάν πάτε στο φυσικό και βιολογικό τμήμα του παντοπωλείου σας, μπορείτε να αγοράσετε ακόμη και φασόλια, μηδική και μερικούς άλλους σπόρους που βλασταίνουν για να φτιάξετε σαλάτες. Βάλτε τα σε ένα γυάλινο βάζο κονσερβοποίησης, ξεπλύνετε με λίγο νερό και στη συνέχεια στραγγίστε το νερό καλά από το βάζο. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα μέχρι να σχηματιστούν κάποια λάχανα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα για να ολοκληρώσετε μια νόστιμη σαλάτα.

Θα εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε πόσο καλά θα τα καταφέρουν τα παιδιά σας στην καλλιέργεια των δικών τους φυτών και πόσο θα διασκεδάσουν στη διαδικασία. Απλώς μπορεί να διαπιστώσετε ότι διασκεδάζετε και εσείς πολύ!

Σχολιάστε