Η βιομηχανία χαρτιού παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης

Η βιομηχανία χαρτιού και εκτύπωσης στην Ινδία είχε αντέξει με επιτυχία τις πιέσεις της ύφεσης μέχρι τώρα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων ύφεσης, ο κλάδος μπορεί να μην είναι σε θέση να παραμείνει άτρωτος στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση για πολύ.

Η απειλή από τις φθηνότερες εισαγωγές έχει θέσει την εγχώρια βιομηχανία χαρτιού υπό τεράστια πίεση να μειώσει τις τιμές. Επιπλέον, η πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά έχει προκαλέσει ανησυχία και για τις μικρές και μεσαίες μονάδες παραγωγής χαρτιού.

Οι φθηνότερες εισαγωγές απειλούν

Οι ΜΜΕ, οι οποίες κατέχουν σημαντικό μερίδιο στη βιομηχανία χαρτιού γραφής και εκτύπωσης, κατέγραψαν διψήφια αύξηση στην κορυφή και σημείωσαν υγιή καθαρά κέρδη κατά το τελευταίο οικονομικό έτος. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εισαγωγές προϊόντων χαρτιού χαμηλού κόστους από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία έχουν καταστήσει απίθανο τις μικρές μονάδες παραγωγής χαρτιού να διατηρήσουν την αύξηση των εσόδων τους.

Όπως λέει ο Gurbir Singh, Διευθυντής της Hemkunt Paper Mills Ltd, “Το ντάμπινγκ χαρτιού σε χαμηλές τιμές από άλλες χώρες έχει θέσει τα κέρδη μας σε κίνδυνο. Μετά τη συνεχή πίεση από φθηνότερες εισαγωγές, μπορεί να μας ζητηθεί να μειώσουμε τις τιμές μας για να παραμείνουμε ανταγωνιστικός.”

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η ινδική αγορά χαρτιού σημείωσε πενταπλάσια άνοδο στις μηνιαίες εισαγωγές επικαλυμμένου χαρτιού. Η συνολική εισαγωγή αυτού του χαρτιού ανήλθε σε 10.000 τόνους το 2008 από 2.000 τόνους το προηγούμενο έτος.

Το εισαγόμενο επικαλυμμένο χαρτί είναι 15% φθηνότερο από αυτά που κατασκευάζονται από τις ινδικές μονάδες χαρτιού. Λόγω των υψηλότερων τιμών, οι κατασκευαστές χαρτιού χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην αγορά.

Πτώση των παραγγελιών εξαγωγών που επηρεάζουν τις ΜΜΕ χαρτιού

Εκτός από την επίθεση των φθηνότερων εισαγωγών, οι μικρές μονάδες χαρτιού παρουσιάζουν επίσης μειωμένη ζήτηση χαρτιού στη διεθνή αγορά. Η μείωση των παραγγελιών εξωτερικής ανάθεσης στις εκδόσεις καθώς και η φθίνουσα ζήτηση από τις επιχειρήσεις λογισμικού και ηλεκτρονικών εισιτηρίων έχουν ρίξει σκιά στις προοπτικές του κλάδου τα επόμενα τρίμηνα.

Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές ανάγκασαν τις ινδικές μονάδες χαρτιού να αναθεωρήσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές. Οι παγκόσμιες τιμές χαρτιού μειώθηκαν στα 750 δολάρια ανά τόνο λίγους μήνες πίσω από το υψηλό των 1.000 δολαρίων ανά τόνο, αναγκάζοντας έτσι τις εγχώριες μονάδες χαρτιού να μειώσουν τις τιμές τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι μικροί κατασκευαστές χαρτιού δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω διόρθωση των τιμών θα συνεπαγόταν πλήρη διάβρωση της αξίας τους.

Όπως λέει ο Jagdish Kothari, Διευθύνων Σύμβουλος της Ajanta Impex, “Οποιαδήποτε πτώση στις παγκόσμιες τιμές χαρτιού θα μας βάλει ταυτόχρονα υπό πίεση να μειώσουμε τις τιμές στο εγχώριο μέτωπο. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής δεν είναι σε θέση να κάνουν περαιτέρω τιμές- κόβει αφού λειτουργούν σε λεπτά περιθώρια».

Για να μειώσει την αυξανόμενη πίεση στο μέτωπο των τιμών, η βιομηχανία κατασκευής χαρτιού έχει επιδιώξει επιβολή δασμών διασφάλισης στις εισαγωγές από την κυβέρνηση για να προστατεύσει τους μικρούς παίκτες από τις αρνητικές επιπτώσεις των φθηνότερων εισαγωγών.

Επιπλέον, δεδομένης της ασταθούς κατάστασης της αγοράς που παρατηρείται επί του παρόντος στον τομέα του χαρτιού, συνιστάται οι εταιρείες κατασκευής χαρτιού να κινούνται προσεκτικά.

Σχολιάστε