Η διαδικασία κατασκευής χαρτιού Lokta

Η προέλευση του χαρτιού lokta χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 800 χρόνια. Το χαρτί Lokta κατασκευάζεται από το φλοιό των θάμνων Daphne στο Νεπάλ. Οι θάμνοι της Δάφνης αναπτύσσονται σε μεγάλα υψόμετρα που κυμαίνονται από 6500 έως 9500 πόδια. Η ποικιλία Daphne Papyracea (επίσης γνωστή ως ινδικό φυτό χαρτιού, ινδικό δέντρο χαρτιού ή φυτό χαρτιού του Νεπάλ) χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή χαρτιού lokta, αλλά το Daphne Cannabina μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Οι θάμνοι διαθέτουν αναγεννητική ποιότητα, καθώς μετά τη συγκομιδή του φλοιού από το φυτό, είναι σε θέση να ωριμάσει ξανά σε περίπου τέσσερα έως έξι χρόνια. Αυτή η ικανότητα παρέχει στους Νεπάλ παραγωγούς χαρτιού τη δυνατότητα να απολαμβάνουν έναν βιώσιμο πόρο αντί για τους κανονικούς κατασκευαστές χαρτιού που χρησιμοποιούν παραδοσιακό χαρτοπολτό από δέντρα. Πολλοί φτωχοί πολίτες του Νεπάλ θεωρούνται τυχεροί που βρίσκουν δουλειά για τη δημιουργία αυτού του χαρτιού, επειδή κατοικούν σε μια περιοχή που είναι αραιή σε απασχόληση και πόρους.

Όχι μόνο το χαρτί lokta είναι κατασκευασμένο από ανανεώσιμο πόρο, αλλά η ποιότητα είναι επίσης εξαιρετική. Οι Νεπαλέζοι ισχυρίζονται ότι το χαρτί λότκα μπορεί να επιβιώσει για 1.000 χρόνια εάν το φροντίσουν σωστά. Το χαρτί Lotka είναι γνωστό για την εξαιρετική του αντοχή και την αδιαπερατότητά του στα έντομα. Το χαρτί Lokta έχει μια ευχάριστη αλλά ανθεκτική υφή που είναι τέλεια για το τύλιγμα και τη συντήρηση αρωματικών αντικειμένων όπως μπαχαρικά και θυμίαμα. χάρτινα είδη. Το χαρτί Lokta είναι συχνά αγαπημένο στους τεχνίτες, καθώς η μοναδική του υφή και οι ραβδώσεις του παρέχουν μια ξεχωριστή εμφάνιση και αίσθηση που δεν συναντάμε στα χαρτιά που παράγονται στο εργοστάσιο. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό χαρτί για βαφή. Το χαρτί Lokta προσφέρει στα αρραβωνιασμένα ζευγάρια μια ευκαιρία για ασυνήθιστα προσκλητήρια γάμου. Αντί να λαμβάνουν πανομοιότυπα αναπαραγόμενα προσκλητήρια χωρίς χαρακτήρα, οι καλεσμένοι του ζευγαριού μπορούν να απολαύσουν μια πρόσκληση που αισθάνεται πιο εξατομικευμένη και ξεχωριστή.

Οι παραγωγοί λόκτας του Νεπάλ ταξιδεύουν από τα χωριά τους στα βουνά για να βρουν τους αειθαλείς θάμνους Daphne. Οι θάμνοι Daphne Papyracea βρίσκονται στα ψηλά Ιμαλάια από το Πακιστάν μέχρι το Νεπάλ. Στο υψηλότερο ύψος τους, η Δάφνη θα φτάσει σε ύψος 10-15 πόδια, με τα δενδρύλλια να είναι περίπου πέντε ή έξι πόδια. Η Δάφνη είναι γνωστό ότι έχει πολύ δυνατά, γλυκά άρωμα έως 1 ίντσας λευκά λουλούδια με τέσσερα πέταλα. Ο κορμός του θάμνου Daphne έχει διάμετρο περίπου δύο ή τρεις ίντσες.

Η διαδικασία κατασκευής χαρτιού lokta είναι παρόμοια με αυτή των παραδοσιακών μεθόδων χειροτεχνίας χαρτιού. Η Δάφνη είναι έτοιμη για συγκομιδή τον Οκτώβριο. Οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές κόβουν το φλοιό στη βάση του φυτού με τρόπο κοντά στη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου. Μόλις μαζευτεί ο φλοιός, κοπανίζεται και βράζεται. Αφού βράσει, ξεπλένεται και ξαναχτυπιέται, κόβεται σε μικρά κομμάτια και βράζεται για δεύτερη φορά. Μόλις ολοκληρωθεί, ο πολτός πολτοποιείται με λίγο νερό και γίνεται μια λεπτή πάστα. Ακριβώς όπως η παραδοσιακή παραγωγή χαρτιού στο χέρι, το μείγμα που προκύπτει χύνεται σε ένα πλαίσιο και βυθίζεται σε νερό. Ο πολτός διασκορπίζεται ομοιόμορφα σε όλο το πλαίσιο για να εξασφαλίσει μια ομαλή σελίδα. Όταν αποκτάται ικανοποιητικός γύψος, το πλαίσιο τοποθετείται στον ήλιο για να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει, το χαρτί ξεφλουδίζεται από το πλαίσιο. Μετά την ολοκλήρωση του χαρτιού, μπορεί να περαστεί μέσω μιας πρέσας για να διασφαλιστεί η σταθερή ποιότητα στο πάχος κάθε σελίδας. Αυτή η διαδικασία δείχνει έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο η παραγωγή χαρτιού lokta είναι βιώσιμη, καθώς οι παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν καθόλου ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το χαρτί Lokta είναι το αγαπημένο όσων αναζητούν ποιοτικά, βιώσιμα χειροποίητα προϊόντα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Με τη συγκομιδή των θάμνων Δάφνης ενισχύεται ουσιαστικά η καλλιέργεια. Εάν αφεθεί να αναπτυχθεί φυσικά, το φυτό θα είχε την τάση να στεγνώσει χωρίς να παράγει νέα ανάπτυξη. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η διαδικασία παραγωγής χαρτιού lokta είναι φιλική προς το περιβάλλον, είναι ότι δεν λεύκανση και επεξεργασία με επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως το χλώριο, όπως είναι γενικά το παραδοσιακό χαρτί. Η επιχείρηση παραγωγής χαρτιού lokta αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας του Νεπάλ, ωστόσο δεν διαταράσσει το εύθραυστο δασικό οικοσύστημά του. Όσοι αγοράζουν χαρτί lokta μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι δεν υποστηρίζουν μόνο την οικονομία του Νεπάλ, αλλά και το ευαίσθητο περιβάλλον του.

Σχολιάστε