Ιδέες εκπαίδευσης για κεραμική τέχνη στην τάξη

Ακολουθούν μερικές εξαιρετικές ιδέες εκπαίδευσης κεραμικής τέχνης τις οποίες μπορείτε να τροποποιήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ως έχουν για να πυροδοτήσετε τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα των μαθητών σας. Οι γλάστρες με ζώα μπορούν να δημιουργηθούν από την πραγματική ζωή ή τη φαντασία των μαθητών. Ζητήστε από τους μαθητές να ζωγραφίσουν ζώα με παρατήρηση ή να φέρουν μια φωτογραφία του κατοικίδιου τους για να ζωγραφίσουν. Τα σχέδια πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, με έμφαση στις λεπτομέρειες και τους μυς των ζώων. Έπειτα, βάλτε τους να βάλουν κομμάτια χαρτιού χάραξης πάνω από τα σχέδιά τους και να το διατομούν με τον ίδιο τρόπο που θα κατασκευαστεί, με θέα προς το ποια μέρη του σώματος θα πρέπει να διαμορφωθούν από τσιμπιδάκια, πλάκες, πηνία κ.λπ.

Το να βάλετε τέσσερις πήλινες μπάλες μαζί σε ένα σταυρό και στη συνέχεια να τις εξομαλύνετε σε ένα πρόσωπο θα σχηματίσει ένα στόμα και μύτη σε σχήμα άγκυρας για ζώα όπως σκύλους, γάτες, κουνέλια και άλλα ζώα που έχουν μια γραμμή κάτω από τη μύτη που καμπυλώνεται προς το στόμα. Μπορείτε να διδάξετε στους μαθητές να κατασκευάζουν βλέφαρα από σπείρες. Οι γλάστρες μπορούν να διαμορφωθούν με το χέρι για να ωθήσουν προς τα έξω τις περιοχές όπου βρίσκονται οι ώμοι και οι μηροί και οι σπείρες μπορούν να λειαίνονται σε κατσαρόλες για να δημιουργηθούν μυϊκές περιοχές ή λεπτομέρειες. Μην ξεχάσετε να δείξετε στους μαθητές πώς να προσθέτουν αεραγωγούς στα γλυπτά τους ώστε να μην εκραγούν μέσα στον κλίβανο (οι μπάλες από χαρτοπετσέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γέμιση και να αφαιρεθούν από τους αεραγωγούς πριν το ψήσιμο). Τα πόδια μπορούν να σχηματιστούν από πηλό τυλιγμένο γύρω από σύρματα. Η υφή μπορεί να επιτευχθεί με χτένες και βούρτσες μαλλιών.

Η μοντελοποίηση ειδών διατροφής είναι ένα άλλο ευχάριστο και διδακτικό έργο κεραμικής τάξης για μαθητές μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης. Τα μοντέλα δεν χρειάζεται να είναι ρεαλιστικά – στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό να τα φτιάξετε σε στυλ ποπ αρτ ή καρτούν. Μπορείτε να δείξετε στους μαθητές πίνακες pop art από τον Claes Oldenburg ή τον Wayne Thiebaud για να τους δώσετε την ιδέα. Οι φωτογραφίες από γκουρμέ περιοδικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα και οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν σκίτσα για να αναπτύξουν ένα συνολικό σχέδιο. Τα είδη διατροφής μπορούν να διαμορφωθούν από γλάστρες για στρογγυλεμένα αντικείμενα ή να κατασκευαστούν από πλάκες από πηλό για επίπεδα ή τετράγωνα. Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές γνωρίζουν ότι τα μοντέλα πρέπει να είναι κούφια για να αποφευχθούν οι ανατινάξεις στον κλίβανο. Για παράδειγμα, οι μπάλες παγωτού μπορούν να τρυπηθούν από τον πυθμένα ή να σχηματιστούν από κατσαρόλες με μια τρύπα από άχυρο όπου συγχωνεύονται στο πιάτο ή το μπολ.

Γίνεται πρώτα η υαλοπίνακας και ψήνεται και στη συνέχεια ζωγραφίζονται γυαλιστερά λούστρα πάνω από το ψητό υπόστρωμα. Οι μαθητές θα πρέπει να λάβουν οδηγίες να μην βάφουν γυαλιστερά λούστρο πάνω από άψητα υαλοστάσια και να μην εφαρμόζουν υαλοπίνακες πάνω από γυαλιστερά λούστρο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι υαλοπίνακες πρέπει να ψήνονται σε κεραμικούς κλιβάνους ξεχωριστά και πριν από την εφαρμογή γυαλιστερών ή ματ υαλοπινάκων. Ορισμένες επιφάνειες, όπως οι κρούστες πίτας και τα μπράουνις, μπορούν απλά να ψήνονται με ένα ματ υφασμάτινο γλάσο. Άλλα αντικείμενα, όπως μια καφέ σάλτσα φοντάν ή το κεράσι-κόκκινο fluxing, απαιτούν πρώτα ένα underglaze και μετά ένα ειδικό γλάσο για να φτιάξετε σαντιγί. Είναι επίσης δυνατό να εφαρμόσετε γυαλιστερό λούστρο πάνω από ένα άψιμο υαλοπίνακα και στη συνέχεια να πυροδοτήσετε μόνο μία φορά, πράγμα που παράγει ενδιαφέροντα εφέ και μειώνει τον αριθμό των απαραίτητων ψησίματος.

Leave a Comment