Ιστορία της κολύμβησης

Νομίζεις ότι ο μικρός σου αδερφός μυρίζει άσχημα αν παραλείψει να κάνει ντους για μια μέρα; Σκεφτείτε το εξής: τουλάχιστον κάνει μπάνιο περισσότερες από μία φορά το χρόνο, δεν έχει ψείρες ή ψύλλους και δεν σκουπίζει τον αλήτη του με ένα κοινό σφουγγάρι.

Σήμερα μπορεί να είναι η πιο υγιεινή περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία. Εδώ είναι μερικές ακάθαρτες συνήθειες που είχαν οι πρόγονοί μας και οι πιο βρώμικες χρονικές περίοδοι στην ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ρωμαϊκοί χρόνοι. Στη Ρώμη, οι δημόσιες τουαλέτες ήταν συνηθισμένες. Αλλά δεν ήταν σαν τις σημερινές σύγχρονες τουαλέτες, με πάγκους για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι περισσότερες ρωμαϊκές τουαλέτες ήταν μακριές σανίδες με τρύπες κομμένες, που άνοιγαν σε μια δεξαμενή αποθήκευσης. Οι άνθρωποι κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον για να ουρήσουν και να αφοδεύσουν και τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ήταν κοινωνικές τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι πήγαιναν να συναναστραφούν ενώ έκαναν τις επιχειρήσεις τους. Αντί για χαρτί υγείας, τα δημόσια λουτρά ήταν εξοπλισμένα με κοινόχρηστα σφουγγάρια που όλοι συνήθιζαν να καθαρίζουν. Επιπλέον, τα ούρα ήταν καθαριστικά και δημιουργήθηκαν δημόσιες τεφροδόχοι σε πόλεις όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονταν να ανακουφιστούν, ώστε τα ούρα να συλλέγονται για τα καθαριστικά του εμπορίου.

Η αναγέννηση. Κατά την εποχή της Αναγέννησης και της Αντιβασιλείας, ήταν δημοφιλές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις κυρίες των ανώτερων τάξεων να έχουν χλωμό δέρμα. Για να το πετύχουν αυτό, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν λευκό μακιγιάζ από μόλυβδο και υδράργυρο. Ενώ συχνά οι κατασκευαστές ισχυρίστηκαν ότι ήταν καλό για το δέρμα, το μακιγιάζ θα μπορούσε να προκαλέσει πληγές και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων αυτών των εποχών ήταν στη μόδα περίτεχνες περούκες και αναβαθμισμένα χτενίσματα, όσο μεγαλύτερες τόσο το καλύτερο. Οι κομμωτές συχνά κάνουν πούδρα μαλλιά και περούκες. Για να επιτύχουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση, ορισμένοι κομμωτές τακτοποίησαν τα μαλλιά πάνω από ένα μαξιλάρι που τοποθετήθηκε για να τους δώσει ύψος. Μετά πρόσθεταν φτερά και άλλα διακοσμητικά με κερί. Μερικές φορές απλώς έκοβαν τα φτερά στο τέλος της ημέρας αντί να τα ξεπλύνουν. Μερικές κυρίες με αυτά τα περίπλοκα χτενίσματα θα τα φορούσαν για μέρες ή εβδομάδες χωρίς πλύσιμο.

Η μεσαιωνική εποχή. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το μπάνιο αντιμετώπιζε με δυσπιστία. Θεωρήθηκε ως αισθησιακό και γινόταν κυρίως από ανθρώπους που είχαν παραδοθεί στη σεξουαλική ακολασία. πολλοί πίστευαν ότι το μπάνιο επέτρεπε στον διάβολο να μπει στο σώμα κάποιου. Όσον αφορά την υγεία, πολλές ιατρικές αρχές της εποχής υποστήριξαν ότι το να αφήνεις το νερό να σε αγγίζει, ειδικά κατά τους πιο κρύους μήνες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Τα περισσότερα κάστρα είχαν ορμές στο πάτωμα αντί για χαλιά. οι άνθρωποι έριχναν υπολείμματα κρέατος και κόκαλων στις βιασύνες μετά τα γεύματα και μερικές φορές ούρησαν και σε αυτά. Οι βιασύνες στα μεσαιωνικά κάστρα λερώθηκαν πολύ γρήγορα και έπρεπε να αλλάζονται τακτικά.

Παλαιολιθικοί χρόνοι. Πριν από χιλιάδες χρόνια, πριν οι άνθρωποι εγκατασταθούν στις πόλεις και αρχίσουν να τρέφονται μέσω της γεωργίας, η καθαριότητα δεν ήταν προτεραιότητα και τα μπάνια και τα ντους δεν υπήρχαν. Είναι πιθανό ότι οι πρωτόγονοι λαοί δεν είχαν τρόπο να πλένουν τα μαλλιά τους. Επιπλέον, τα υπολείμματα των πτωμάτων και των οστών από τα γεύματα συχνά απορρίπτονταν στις ίδιες σπηλιές όπου ζούσαν οι άνθρωποι, επομένως τα σπίτια των ανθρώπων πρέπει να ήταν ευωδιαστά.

Η βικτωριανή εποχή. Το βικτοριανό Λονδίνο ήταν γεμάτο βόθρους-μεγάλες δεξαμενές όπου τα λύματα από κάθε σπίτι μαζεύονταν και καθαρίζονταν τακτικά. Οι δεξαμενές βρίσκονταν συχνά κάτω από τα σπίτια των ανθρώπων ή πίσω τους σε ανοιχτές πισίνες. Οι λάκκοι δεν ήταν καλά μονωμένοι και συχνά διέρρεαν σε υπόγεια και ισόγεια, και το περιεχόμενο των βόθρων μεταφερόταν μερικές φορές στα σπίτια των ανθρώπων όταν καθαρίζονταν. Οι άνθρωποι που δεν είχαν βόθρους χρησιμοποιούσαν γλάστρες για να πάνε στο μπάνιο και άδειαζαν τακτικά τις γλάστρες πετώντας το περιεχόμενο έξω από το παράθυρο. Θεωρήθηκε ένα αρκετά φυσιολογικό περιστατικό να πέφτει το περιεχόμενο μιας γλάστρας θαλάμου στο κεφάλι κάποιου ενώ βγαίνει περπατώντας ή ψώνια.

Αποικιακές εποχές. Κατά την έναρξη της αμερικανικής αποικιακής περιόδου, οι οικισμοί ήταν μικροί και επισφαλείς και πάλευαν για επιβίωση. Οι άποικοι ήταν συχνά απροετοίμαστοι για τις σκληρές συνθήκες της νέας ηπείρου και την εχθρική υποδοχή από τους ιθαγενείς. Σε τόσο δύσκολα περιβάλλοντα, η καθαριότητα δεν ήταν προτεραιότητα.

Το Colonial Jamestown, ένας σημαντικός πρώιμος αμερικανικός οικισμός, χτίστηκε σε ένα νησί που περιβάλλεται από βαλτότοπους. Οι άποικοι αρχικά σχεδίαζαν να κάνουν εμπόριο με ντόπιους για γλυκό νερό και φαγητό, αλλά οι ντόπιοι ήταν εχθρικοί και δεν ήταν πάντα πρόθυμοι να κάνουν εμπόριο. Έτσι οι άποικοι αναγκάστηκαν να πίνουν υφάλμυρο νερό από το βάλτο, γεγονός που αρρώστησε πολύ τους ανθρώπους. Η δυσεντερία είναι μια ακατάστατη ασθένεια που περιλαμβάνει εκρηκτική διάρροια και έμετο και είναι πιθανό ότι το Τζέιμσταουν δεν ήταν ένα ιδιαίτερα καθαρό μέρος όταν οι περισσότεροι από τους κατοίκους του συνέβησαν με αυτήν. Περίπου την ίδια εποχή, το Τζέιμσταουν μπήκε σε μια περίοδο λιμού, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαιναν είτε από δυσεντερία είτε από πείνα. Με όλη τη διάρροια, τους εμετούς και τον θάνατο να κυκλοφορούν στο Τζέιμσταουν, οι πιθανότητες είναι ότι η πόλη και οι κάτοικοί της δεν μύριζαν πολύ καλά.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξύριζαν τα κεφάλια τους για να μην κολλήσουν ψείρες και στη συνέχεια φορούσαν περούκες για να φαίνεται ότι είχαν ακόμη μαλλιά. Αλλά μόνο και μόνο επειδή είχαν ξυρισμένα κεφάλια δεν σήμαινε ότι ήταν καθαρά. Πάνω από τις περούκες τους έβαζαν κώνους κεριού γεμάτους με άρωμα και καθώς το κερί έλιωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιτριγυρίζονταν πάντα από γλυκές μυρωδιές. Φυσικά και τα κεφάλια τους ήταν καλυμμένα με κερί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Leave a Comment