Καολίνη – Τύποι και Βιομηχανικές Εφαρμογές

Ένα λεπτό μείγμα μοναδικών φυσικών και χημικών ιδιοτήτων καθιστά τον Καολίνη, που ονομάζεται επίσης Καολινίτης, ένα βασικό προϊόν σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς. Το σχήμα, το μέγεθος σωματιδίων, η λευκότητα, η απαλότητα, η χημικά αδρανής φύση και οι μη λειαντικές ιδιότητες του Καολίνη έχουν κρίσιμη αξία ως βιομηχανικό ορυκτό με ευρείες εφαρμογές σε χαρτί, καουτσούκ, χρώματα, κεραμικά, πλαστικά, μελάνι, κατάλυση, εντομοκτόνα και σε πολλά άλλα τμήματα .

Πήρε το όνομά του από τον διάσημο λόφο «Kao-ling» στην Κίνα, ο Καολίνης (Καολινίτης, China Clay) είναι μια ομάδα ορυκτών αργίλου που ανήκουν σε πυριτικά φύλλα.

Ο πυρωμένος καολίνης είναι μια εμπορική ποιότητα Καολίνη που συντίθεται με μια διαδικασία ασβεστοποίησης. Η διαδικασία παραγωγής φρυγμένου Καολίνη από Καολίνη πραγματοποιείται είτε με συμβατική μέθοδο ασβεστοποίησης είτε με τεχνικές ασβεστοποίησης φλας. Ο Ασβεστωμένος Καολίνης, ή ευρέως γνωστός ως Ασβεστωμένος Πηλός, είναι ένα άνυδρο πυριτικό αλουμίνιο με ενισχυμένη λευκότητα, σκληρότητα, ηλεκτρικές ιδιότητες και δομή σωματιδίων καολίνη.

Ο μετακαολίνης είναι ραφιναρισμένος πηλός καολίνη. Εκτεταμένες έρευνες για τον Μετακαολίνη έχουν αποκαλύψει ότι είναι πολύπλοκη άμορφη δομή πυριτίου και αλουμίνας.

Οι ατμοί πυριτίου, που συχνά συγχέονται με το καπνισμένο πυρίτιο, αποτελούνται κυρίως από μη κρυσταλλικά σωματίδια πυριτίου. Παράγεται ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή στοιχειακού πυριτίου ή κραμάτων που περιέχουν πυρίτιο.

Ο καολίνης βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές σε διάφορες βιομηχανίες λόγω του χρώματος, της απαλότητας, του ιξώδους και του μικρού μεγέθους σωματιδίων του. Χρησιμοποιείται ευρέως σε υλικά επικάλυψης, λειτουργικά πληρωτικά, διαλυτικά, χρωστικές και εφαρμογές πορσελάνης. Στη βιομηχανία πλαστικών, χρησιμοποιείται σε καλώδιο PVC για τη βελτίωση της ηλεκτρικής απόδοσης.

Σημαντική ποσότητα Καολίνη χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χαρτιού ως χρωστική επικάλυψης και πληρωτικά. Οι ιδιότητές του και η χημικά αδρανής φύση του είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για εφαρμογές στη βιομηχανία χαρτιού. Η σχέση μεταξύ του μεγέθους των σωματιδίων και της αδιαφάνειας του Καολίνη έχει τεράστια αξία στη βιομηχανία χαρτιού. Είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση με τις μοναδικές της ιδιότητες όπως το βάρος, η απαλότητα και η υφή του τριχώματος.

Ο καολίνης χρησιμοποιείται ως λειτουργικό πληρωτικό σε προϊόντα από φυσικό και συνθετικό καουτσούκ καθώς προσδίδει αντοχή, αντοχή στην τριβή και ακαμψία. Με λευκότητα και εξαιρετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πληρωτικά στη βιομηχανία καουτσούκ.

Ο καολίνης βρίσκει χρήση στις χρωστικές επιμήκυνσης εδώ και δεκαετίες. Χρησιμοποιείται ως μερική αντικατάσταση του διοξειδίου του τιτανίου και βοηθά στη διατήρηση της σωστής διασποράς λόγω των ρεολογικών του ιδιοτήτων. Ο καολίνης είναι φθηνός και δίνει την επιθυμητή ροή στα διαλύματα βαφής.

Οι διηλεκτρικές ιδιότητες και η χημική αδράνεια καθιστούν τον Καολίνη ευνοϊκό σε κεραμικούς και πορσελάνινους ηλεκτρικούς μονωτές. Στα πυρίμαχα, βρίσκει εφαρμογές λόγω της εξαιρετικής σταθερότητας διαστάσεων, του υψηλού σημείου σύντηξης και της ελάχιστης περιεκτικότητας σε νερό.

Όντας χημικά αδρανής και κατάλληλος για το μέγεθος και τη δομή των σωματιδίων, ο Καολίνης χρησιμοποιείται ως λειτουργικά πληρωτικά στη βιομηχανία πλαστικών. Προσφέρει τέλεια ομαλότητα, φινίρισμα, χημική αντοχή και δομική σταθερότητα στα πλαστικά προϊόντα.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Καολίνης χρησιμοποιείται επίσης σε τσιμέντο, λιπάσματα, απορρυπαντικά, υφάσματα, καλλυντικά, εντομοκτόνα και φάρμακα.

Leave a Comment