Μπορούν οι χάρτινες σακούλες να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες;

Οι τσάντες κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή μας. Μερικές φορές αναφέρονται ως οι καλύτεροι προσωπικοί μεταφορείς. Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά όπως βαμβάκι, συνθετικό, δέρμα και ούτω καθεξής. Αλλά όταν πρόκειται για γενική χρήση όπως για ψώνια, τα ονόματα δύο τύπων τσαντών δηλαδή. Οι πλαστικές και οι χάρτινες σακούλες έρχονται στο μυαλό μας. Και τα δύο είναι καλά, αλλά το ερώτημα είναι ποιο είναι το καλύτερο που ταιριάζει στις απαιτήσεις μας. Ας συζητήσουμε τις ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τα δύο.

Ίσως νομίζετε ότι οι χάρτινες σακούλες δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο αυτές που είναι κατασκευασμένες από πλαστικό. Επίσης, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τα πρώτα. Όμως, ξέρετε ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό που είναι πραγματικά επικίνδυνο για το περιβάλλον. Χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθεί. Εάν καεί, εκπέμπει δηλητηριώδη αέρια που μολύνουν ξανά το περιβάλλον. Αν θαφτεί στο έδαφος, καθιστά το χώμα άγονο. Εάν πεταχτεί στη θάλασσα, μολύνει το θαλασσινό νερό και αποδεικνύεται απειλή για τη ζωή των θαλάσσιων πλασμάτων. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο επικίνδυνο είναι το πλαστικό για τον πλανήτη μας.

Αυτή η επικίνδυνη φύση του πλαστικού είχε αναγκάσει τις κυβερνήσεις πολλών πόλεων του κόσμου να απαγορεύσουν τη χρήση πολυσακών, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή πλαστικής ρύπανσης. Λίγες πόλεις του κόσμου στις οποίες αυτοί οι φορείς πολυαιθυλενίου έχουν απαγορευτεί πλήρως ή μερικώς περιλαμβάνουν το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Τέξας, τη Γερμανία, την Ντάκα, την Κίνα, την Κένυα και την Ιρλανδία για να αναφέρουμε μερικές. Ακόμη και η κυβέρνηση του Δελχί είχε εκδώσει οδηγίες κατά της χρήσης πολυαιθυλενίου. Ωστόσο, αργότερα η κυβέρνηση άλλαξε την απόφασή της να απαγορεύσει πλήρως το πολυαιθυλένιο, για κάποιους λόγους. Η κυβέρνηση πρότεινε στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν τις μονάδες ανακύκλωσης με βάση τις αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιο για την απαγόρευση αυτών των μεταφορέων πολυαιθυλενίου, είναι στα σκαριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χάρτινες σακούλες είναι η καλύτερη επιλογή. Χωρίς αμφιβολία, είναι αντισυμβατικά, αλλά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώνονται εύκολα. Σήμερα, υπάρχουν στην αγορά διάφοροι τύποι χάρτινων σακουλών. Δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά έχουν και άφθονο χώρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων και είναι αρκετά ανθεκτικά. Οι χειροποίητες χάρτινες σακούλες που διατίθενται σήμερα έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν μεταφορά δώρων, μεταφορά κρασιού, ψώνια κ.λπ. Υπάρχει ξεχωριστή τσάντα για να εξυπηρετεί κάθε σκοπό. Ωστόσο, οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων κατασκευάζονται επίσης από χαρτί. Αποδεικνύονται ότι είναι το καλύτερο υποκατάστατο των πλαστικών ή πολυαιθυλενικών φορέων στο σύγχρονο πλαίσιο.

Τώρα, όπως σας είπαμε κάθε σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με τις πλαστικές και χάρτινες σακούλες, εξαρτάται από εσάς ποια να επιλέξετε. Το επικίνδυνο και μη αναλώσιμο πολυαιθυλένιο ή φιλικές προς το περιβάλλον και κομψές χάρτινες σακούλες.

Leave a Comment