Πολιτιστικό σοκ σε δημόσιες τουαλέτες – Οαχάκα, Μεξικό

Η Oaxaca είναι ένα καταφύγιο σε πολλά δικαιώματα… όμορφες κοιλάδες, νόστιμο φαγητό, συναρπαστικές περιηγήσεις, αρχαία ερείπια των Zapotec, πολύχρωμες παραδόσεις και ζεστοί, φιλικοί άνθρωποι… αλλά τελικά θα χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα!

Τώρα, αν βρίσκεστε σε μέρη που εξυπηρετούν τον διεθνή τουρισμό, δεν υπάρχει πολιτισμικό σοκ όταν είστε 1 και 2. Πηγαίνετε στην τουαλέτα όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στις πολιτείες, η μόνη διαφορά είναι οι μικρές φιγούρες που συνήθως συνηθίζουν να διάκριση μεταξύ του ανδρικού δωματίου και του γυναικείου δωματίου είναι ένα σομπρέρο και ένα παραδοσιακό φόρεμα, (όχι πάντα με αυτή τη σειρά). Ωστόσο, εάν βρίσκεστε στην Οαχάκα, τότε το πιθανότερο είναι ότι θέλετε να το ζήσετε πραγματικός Μεξικό. Αν δεν ήταν έτσι, θα πηγαίνατε σε ένα μέρος όπως το Κανκούν ή το Ακαπούλκο όπου όλοι μιλούν αγγλικά και μπορείτε να πληρώσετε σε δολάρια. Αλλά αν πρόκειται να είσαι εδώ στην Οαχάκα, πρέπει να αποδεχτείς το “τράμπας“, (τα εμπόδια), εδώ. Επιτρέψτε μου να σας πω μια μικρή ιστορία:

Πριν από μερικά χρόνια καθόμουν στο σταθμό λεωφορείων ADO στην Οαχάκα στο δρόμο μου προς το αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού όπου έπρεπε να πάρω μια πτήση για το Μαϊάμι για να επισκεφτώ τον μπαμπά μου. (Το να πετάξεις έξω από την πόλη του Μεξικού αντί να πετάξεις από την Οαχάκα είναι μια καλή ιδέα αν έχεις προϋπολογισμό και θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα.) Τέλος πάντων… Καθόμουν στο τερματικό και μασουλούσα σε ένα μπαρ Twix, όταν είδα ένα ψηλή, αδύνατη, ξανθιά γυναίκα τρέχει δίπλα μου προς τα μπάνια – προφανώς βιάζεται να φτάσει εκεί. Ξεφυσώντας εντελώς τη γυναίκα που καθόταν πίσω από ένα γραφείο μπροστά από τα μπάνια, μπήκε βιαστικά στο γυναικείο δωμάτιο. Απροσδόκητη, η κοντή, παχουλή, μελαχρινή γυναίκα πίσω από το γραφείο σηκώθηκε και φώναξε στον ξένο, “Señorita! Señorita! SEÑOOORRRIIITTTAAA!!!!”

Μισοφοβισμένη από το μυαλό της, η ξανθιά γυναίκα κοίταξε το κεφάλι της έξω από την πόρτα του μπάνιου, αλλά πριν προλάβει να πει οτιδήποτε, η συνοδός είπε σταθερά: «5 πέσος για χάρη!». Βγαίνοντας εντελώς έξω από το μπάνιο τώρα, η αλλοδαπή πλησίασε το γραφείο όπου η συνοδός κάθισε και έδειξε μια πινακίδα στον δεξιό της ώμο που έγραφε στα αγγλικά, «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 5 ΠΕΣΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ». Διαβάζοντας αυτό το σημάδι, που προφανώς δεν φαίνεται λόγω του επείγοντος της κατάστασης, η αλλοδαπή γυναίκα θύμωσε, είπε κάτι όχι πολύ συμπληρωματικό στη συνοδό του μπάνιου και επέστρεψε στη θέση της στον τερματικό σταθμό. Την παρακολούθησα καθώς πετούσε στην καρέκλα της και άρχισε να μουρμουρίζει, με σφιχτά χείλη, σε έναν κύριο δίπλα της που θα μπορούσε να ήταν ο αδερφός της γιατί έμοιαζε με την ανδρική εκδοχή της.

Απλώς κάθισα παρατηρώντας το θέαμα γιατί είχα ξεχάσει να φέρω ένα βιβλίο ή να αγοράσω ένα περιοδικό και βαριόμουν φρικτά. Μετά από περίπου 20 εξαντλητικά λεπτά, όπου μπορούσα να παρατηρήσω το πρόσωπο της ξένης κυρίας να κοκκινίζει σταδιακά όλο και περισσότερο, σηκώθηκε άθελά της και πηδούσε προς το μπάνιο. Φτάνοντας στο γραφείο του συνοδού, όπου η συνοδός, προφανώς γνώστης της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η αλλοδαπή γυναίκα, χαμογέλασε θριαμβευτικά καθώς χτύπησε με δύναμη τα 5 πέσος στο γραφείο και εισέβαλε στο μπάνιο χωρίς καν να λάβει το χαρτί υγείας που δίνει η συνοδός. έξω στην πόρτα.

Απλώς κούνησα το κεφάλι μου και αναγνώρισα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί ξένοι όταν έρχονται και συμμετέχουν στη μεξικανική κουλτούρα για λίγο. Ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να κατέβεις εδώ και να είσαι άκαμπτος σε καταστάσεις όπως αυτή. Υπομονή, κατανόηση και μετά περισσότερη υπομονή χρειάζεται αν θέλετε να απολαύσετε την Οαχάκα ή το Μεξικό γενικότερα. Πρέπει να αποδεχτείς αυτές τις πολιτιστικές διαφορές αν θέλεις να απολαύσεις τον πολιτισμό και πιστέψτε με, τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων 100 προς 1. Τώρα επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για άλλες “ασυνέπειες” όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα στην Οαχάκα για να σας σώσω το τραύμα:

Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε από 2 έως 5 πέσος για είσοδο σε ένα “δημόσιο” μπάνιο, μπορεί επίσης να σας δοθεί μια μέτρια ποσότητα χαρτιού υγείας καθώς μπαίνετε, επειδή δεν υπάρχουν ρολά χαρτιού υγείας στους πάγκους. στις περισσότερες περιπτώσεις. Τώρα επιτρέψτε μου να σας πω, το κάνουν αυτό για να εξοικονομήσουν χρήματα, έτσι μερικές φορές σας δίνουν μια πολύ, πολύ μικρή ποσότητα χαρτιού υγείας που δεν βοηθάει πραγματικά αν σας επισκέπτεται ο Montezuma. Μαθαίνω λοιπόν από τις όχι και τόσο ευχάριστες εμπειρίες μου… Να έχετε πάντα μαζί σας επιπλέον χαρτί υγείας όπου κι αν πάτε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλοί οδηγοί λεωφορείων και ταξί στην Οαχάκα έχουν χαρτί υγείας τοποθετημένο ανάμεσα στο ταμπλό και το παρμπρίζ. Λοιπόν… γι’ αυτό!

Τώρα, όταν μπείτε σε έναν πάγκο μπάνιου και κλείνοντας την πόρτα πίσω σας, (που μπορεί να έχει κλειδαριά ή όχι), μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει κάθισμα μπάνιου. Σωστά! Θα πρέπει να καθίσετε κατευθείαν στην πορσελάνη, αν θέλετε να καθίσετε καθόλου. Εάν το κάνετε, πρέπει να βιαστείτε γιατί η άκρη της τουαλέτας θα κόψει την κυκλοφορία σας αρκετά γρήγορα, κάτι που δυσκολεύει το περπάτημα όταν τελειώσετε, πιστέψτε με. Ωχχχ… και όταν τελειώσετε και προσπαθήσετε να ξεπλύνετε το μπολ, μπορεί να μην υπάρχει νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υπάλληλοι του μπάνιου αφήνουν κουβάδες έξω από τους πάγκους και παρέχουν ένα μέρος για να βουτήξετε τον κουβά σας και να ρίξετε νερό στην τουαλέτα.

Όταν τελειώσεις τη χρήση των απαραίτητων και πας να πλύνεις τα χέρια σου και… ωωωππψςςς… ξέχασα… όχι νερό! Τότε είναι που παίρνεις το “jicara“, (πλαστικό μπολ) και επιστρέψτε εκεί που βρήκατε το νερό για να ρίξετε στην τουαλέτα. jicara και επιστρέψτε στο νεροχύτη και πλύνετε τα χέρια σας με τον παλιό τρόπο.

Τώρα δεν θέλω να σε τρομάξω. Εάν απλά έρχεστε στην Οαχάκα για τουρίστες για μια ή δύο εβδομάδες, δεν θα συναντήσετε πάρα πολλά από αυτά. Αλλά αν κατεβαίνεις για περισσότερο από ένα μήνα ή για να ζήσεις, όπως έκανα εγώ, σίγουρα θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή. Μετά από λίγο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα γίνονται αρκετά φυσικά. Τόσο φυσικό στην πραγματικότητα που όταν επιστρέψω στις πολιτείες, είμαι σίγουρος ότι θα κάτσω στην πορσελάνη, θα αφήσω 5 πέσος έξω από την πόρτα του μπάνιου, θα πλύνω τα χέρια μου με ένα μπολ νερό και θα γεμίσω τον κουβά μου. ντους:)

Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το άρθρο. Έχετε το νου σας για περισσότερα που σίγουρα θα έρθουν.

Τα λέμε στο επόμενο γράψιμο!

Leave a Comment