Πώς να αποκλείσετε τον καμβά Needlepoint

Αφού ράψετε το σχέδιο της βελόνας σας, θα πρέπει να ξέρετε πώς να μπλοκάρετε τον καμβά με βελόνα πίσω στο αρχικό του σχήμα. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία αλλά μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρία «μπλοκαρίσματα» για να γίνει σωστά. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο για εμάς τους ανθρώπους – ψεκάστε λίγο νερό και γίνουμε ξανά είκοσι!

Εάν το σχέδιο που έχετε είναι τετράγωνο ή άλλο κανονικό γεωμετρικό σχήμα, τότε πιθανότατα μπορείτε να το επαναφέρετε στο σχήμα του. Εάν, ωστόσο, πρόκειται για στολίδι, ένα στοπ πόρτας ή κάποιο άλλο ακανόνιστο σχήμα, τότε είναι καλύτερο να κάνετε ένα σχέδιο σε χαρτί του αρχικού σχεδίου πριν ξεκινήσετε τη ραφή. Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το μοτίβο για να επαναφέρετε τον καμβά με βελόνα όταν τον μπλοκάρετε. Απλώς χαράξτε το περίγραμμα της περιοχής σχεδίασης της βελόνας σε λίγο χαρτί περγαμηνής.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για το πώς να μπλοκάρετε τη βελόνα:

  • Ελέγξτε τα νήματα για σταθερότητα χρώματος. Βρέξτε μια μικρή περιοχή από χρωματιστή κλωστή με νερό και στη συνέχεια σκουπίστε τη με μια χαρτοπετσέτα. Εάν σας περισσεύει κλωστή, χρησιμοποιήστε αυτό, όχι τις ραμμένες κλωστές. Εάν η βαφή από την κλωστή ξεκολλήσει πάνω στην πετσέτα, τότε οι κλωστές δεν έχουν χρώμα και θα πρέπει να στεγνώσετε το βελονάκι σας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, αλλά παραλείποντας όλα τα μέρη σχετικά με το βρέξιμο του καμβά. Αυτό γίνεται για να μην «τρέξει» η βαφή σε γειτονικές ίνες.
  • Ψεκάστε λίγο καθαρό νερό στην περιοχή σχεδιασμού του καμβά για να το βρέξετε. Χρησιμοποιώ ένα μπουκάλι ψεκασμού για να το κάνω αυτό.
  • Εάν πήρατε ένα μοτίβο του σχεδίου, κολλήστε το σε κάποια ινοσανίδα ή σανίδα από φελλό χρησιμοποιώντας κολλήματα αντίχειρα ή καρφιά σε καρφιά. Ο πίνακας θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει το σχέδιο της βελόνας. Τοποθετήστε τον καμβά με βελόνα πάνω στο χαρτί που έχετε στρώσει στον πίνακα. Εάν δεν έχετε ίχνος χαρτιού, τότε θα τοποθετήσετε τον καμβά με βελόνα απευθείας πάνω στον πίνακα, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρός ή καλύψτε τον με ένα πανί.
  • Τώρα πρέπει να ταιριάξετε το περίγραμμα του καμβά με το περίγραμμα που χαράξατε στο χαρτί ή να το “βολέψετε” στο σχήμα που είχε αρχικά – συνήθως αυτό σημαίνει να μετατρέψετε ένα παραλληλόγραμμο ξανά σε τετράγωνο ή ορθογώνιο. Αυτό θα περιλαμβάνει κάποιο τέντωμα.
  • Ξεκινώντας από τη μία γωνία, σφυρίστε με σφυρί ή μικρά καρφιά ή πιέστε κολλήματα με τον αντίχειρα, σε όλο το σχέδιο, σε απόσταση περίπου 1 ίντσας μεταξύ τους, τεντώνοντας τον καμβά καθώς πηγαίνετε για να τον ταιριάξετε με το σχεδιασμένο περίγραμμα ή το αρχικό σχήμα. Συχνά χρειάζεται να τοποθετείτε τις κολλήσεις πιο κοντά από μία ίντσα μεταξύ τους στις γωνίες. Θα χρειαστεί να τραβήξετε αρκετά δυνατά από πολλές γωνίες για να προσαρμόσετε το σχήμα του καμβά.
  • Αφήστε το να στεγνώσει.
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές, εάν είναι απαραίτητο, μέχρι να μπλοκάρει ο καμβάς στο αρχικό του σχήμα.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να ψεκάσετε τον τελειωμένο και μπλοκαρισμένο καμβά με ένα προστατευτικό υφάσματος. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή λερώματος του καμβά και θα κρατήσει το χειροποίητό σας όμορφο. Δεν έχει νόημα να μάθετε πώς να μπλοκάρετε την βελόνα εάν κάποιος χυθεί κάτι στο τελειωμένο μαξιλάρι σας και το καταστρέψει. Το υφασμάτινο προστατευτικό είναι αόρατο και θα τοποθετήσει μια ασπίδα υγρασίας πάνω από τις ίνες.

Leave a Comment