Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους

Το σωστό πλύσιμο των χεριών σας (ή η χρήση ενός τριψίματος χεριών με βάση το αλκοόλ) είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από μια σειρά μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη (η «γρίπη») και το κοινό κρυολόγημα. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας, αλλά θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών σε άλλους.

Ακόμα κι αν τα χέρια σας φαίνονται καθαρά, μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια. Τα χέρια μαζεύουν μικροοργανισμούς (μικρόβια) με διάφορους τρόπους.

Όταν οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι φτερνίζονται ή βήχουν, τα μικρόβια που τους αρρωσταίνουν αποβάλλονται στον αέρα με μικροσκοπικά σταγονίδια. Εάν αυτά τα σταγονίδια πέσουν στα χέρια σας και στη συνέχεια αγγίξετε το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη σας χωρίς να ξεπλύνετε τα μικρόβια, μεταφέρετε τη μόλυνση. Μπορείτε επίσης να αρρωστήσετε εάν δεν πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Το πλύσιμο των χεριών σας όχι μόνο σας αποτρέπει από το να αρρωστήσετε, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων. Εάν δεν πλένετε σωστά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με άλλους, μπορεί να τα μολύνετε με τα μικρόβια στα χέρια σας. Άλλοι άνθρωποι μπορούν επίσης να αρρωστήσουν από τα μικρόβια που αφήνουν τα άπλυτα χέρια σε κοινόχρηστα αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας, πληκτρολόγια και άλλος εξοπλισμός στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας.

Αν και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή εργασία, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να απαλλαγείτε πλήρως από τα μικρόβια.

Χρήση σαπουνιού

• Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Τα καθαριστικά χεριών με βάση το αλκοόλ είναι χρήσιμα όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αντιβακτηριακό σαπούνι δεν είναι απαραίτητο για την ασφαλή, αποτελεσματική υγιεινή των χεριών.

• Αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα χεριών ή μπράτσων που μπορεί να φοράτε και βρέξτε τα χέρια σας με ζεστό νερό. Προσθέστε κανονικό σαπούνι και τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους, διασφαλίζοντας ότι έχετε κάνει αφρό σε όλες τις επιφάνειες για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Πόσο είναι τα 15 δευτερόλεπτα; Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να τραγουδήσετε το Happy Birthday.

• Πλύνετε το μπροστινό και το πίσω μέρος των χεριών σας, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.

• Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό, κάνοντας μια κίνηση τριβής.

• Σκουπίστε και στεγνώστε τα χέρια σας απαλά με χαρτοπετσέτα ή καθαρή πετσέτα. Η έντονη ξήρανση μπορεί να βλάψει το δέρμα.

• Κλείστε τη βρύση χρησιμοποιώντας τη χαρτοπετσέτα για να μην μολύνετε ξανά τα χέρια σας. Όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο μπάνιο, χρησιμοποιήστε την ίδια χαρτοπετσέτα για να ανοίξετε την πόρτα όταν φεύγετε.

• Εάν η ξηρότητα του δέρματος είναι πρόβλημα, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική λοσιόν.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή βρίσκεστε σε μια θέση όπου πρέπει να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας (όπως πρέπει ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης), ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα τρίψιμο χεριών με βάση το αλκοόλ.

Χρήση τριβών χεριών με βάση το αλκοόλ

• Ένα τρίψιμο χεριών με βάση το οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό.

• Εάν τα χέρια σας είναι εμφανώς λερωμένα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό. Εάν δεν είναι δυνατό να πλυθείτε με σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε πετσέτες για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και μετά χρησιμοποιήστε ένα τρίψιμο χεριών με βάση το αλκοόλ.

• Χρησιμοποιήστε τρίψιμο χεριών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι στεγνά, καθώς τα βρεγμένα χέρια θα αραιώσουν το προϊόν.

• Χρησιμοποιήστε αρκετό προϊόν για να καλύψετε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων σας.

• Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους μέχρι να εξατμιστεί το προϊόν. Εάν το ξηρό δέρμα είναι πρόβλημα, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική λοσιόν.

Η εξέλιξη του αυτόματου διανομέα σαπουνιού δημιουργεί περαιτέρω ένα ακόμα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον. Όταν διάφορα άτομα χρησιμοποιούν την αντλία, θα αφήσουν πίσω τους μια ποικιλία βακτηριακών αποικιών. Αυτές οι αποικίες θα διασταυρωθούν και θα οδηγήσουν σε ένα πιο ανθεκτικό στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να μολύνει εκ νέου διαφορετικά χέρια και δεν θα εξαλειφθεί πλήρως από το αντιβακτηριακό σαπούνι. Τα ευρύτερα φάσματα ή τα υψηλότερα επίπεδα αντίστασης, στις αποικίες που υπάρχουν, οφείλονται στην αλληλεπίδραση ή/και τη συμπλήρωση μεταξύ των γονιδίων αντίστασης. Χωρίς να υπάρχει μεγάλη ποικιλία ατόμων που αγγίζουν την αντλία, η βακτηριακή μετάδοση θα εξαλειφθεί.

Ίσως αναρωτιέστε ποιος χρειάζεται έναν διανομέα σαπουνιού hands-free όταν μπορείτε απλώς να αντλήσετε ένα μπουκάλι ή να σηκώσετε μια μπάρα, να πλύνετε τα χέρια σας και να φύγετε χωρίς μικρόβια. Αλλά ένας διανομέας χωρίς αφή θα μπορούσε να είναι χρήσιμος εάν προτιμάτε να μην αγγίξετε μια αντλία ή μια μπάρα με βρώμικα ή μικροβιακά χέρια, αφού χειριστείτε ωμό κοτόπουλο, ας πούμε.

Τα παιδιά σας θα απολαύσουν την ευκολία να τοποθετούν τα χέρια τους μπροστά από τον αισθητήρα που θα διανέμει το σαπούνι. Με λίγη εκπαίδευση και επανάληψη τα παιδιά σας θα μάθουν να πλένουν τα χέρια τους και να το λατρεύουν.

Leave a Comment