Πώς να φτιάξετε σπιτική σούπα

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον ανακουφιστικό ατμό που αναδύεται από ένα ζεστό μπολ με θρεπτική σούπα. Το να φτιάξετε μια μεγάλη κατσαρόλα με σπιτική σούπα ή στιφάδο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα και να επεκτείνετε το πρόγραμμα μενού χωρίς επιπλέον έξοδα. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί κανείς να παγώσει εύκολα τη σούπα ή το στιφάδο σε μερίδες για μελλοντικά γεύματα. Είναι ωραίο να έχετε επιλογές στην κατάψυξη από σπαστό μπιζέλι μέχρι ζαμπόν και κριθάρι, μπορς ή σούπα ντομάτας – μπορείτε να επιλέξετε αυτό που θέλετε εκείνη τη στιγμή. απλά ξεπαγώστε, ζεστάνετε στο μάτι της κουζίνας και σερβίρετε.

Οι φειδωλοί αγοραστές γνωρίζουν πλήρως ότι το απόθεμα ή ο ζωμός που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί να είναι αρκετά ακριβοί: 3 $ (ή περισσότερα) για μόνο 3-4 γ. του αποθέματος. Μια εναλλακτική λύση είναι η σκόνη ή οι κύβοι με χρωστικές ουσίες, πρόσθετα και αλάτι. Παραδόξως, είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε το δικό σας θρεπτικό ζωμό βοείου κρέατος, κοτόπουλου, ζαμπόν ή λαχανικών.

Κρατήστε ένα μεγάλο δοχείο έτοιμο για να συλλέξετε καθαρές, απαλλαγμένες από ασθένειες φλούδες λαχανικών, πυρήνες και τρίμματα. Προσθέστε τις εσωτερικές φλούδες του κρεμμυδιού ή του σκόρδου, καθώς και τυχόν κλαδιά βοτάνων, κόκαλα κρέατος και τυχόν νερό που έχετε κρατήσει από τον ατμό ή το βράσιμο λαχανικών.

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μετά από 1/2 ώρα περίπου, σβήνουμε τη φωτιά και κρατάμε την σκεπασμένη κατσαρόλα στο μάτι, αξιοποιώντας τη φωτιά ακόμα μέσα στον καυστήρα, μέχρι να κρυώσει. Αδειάζετε σε λεπτό σουρωτήρι, μετράτε και παγώνετε σε 2-4 c. δοχεία. Ή, φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Η ύπαρξη προμετρημένων ποσοτήτων στην κατάψυξη το καθιστά πολύ βολικό για μελλοντικά γεύματα.

Αν θέλετε έναν πολύ διαυγή ζωμό, απλά στραγγίστε το για δεύτερη φορά, αλλά στρώστε το σουρωτήρι με χαρτοπετσέτα ή χάρτινο φίλτρο καφέ και φροντίστε να το ρίξετε αργά.

Έχουμε τόσες πολλές χρήσεις για στοκ στο σπίτι μας εκτός από σούπες και μαγειρευτά. Το χρησιμοποιούμε στη θέση του λαδιού στα πιάτα μας και για να μαγειρεύουμε φασόλια και δημητριακά. Το έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη και για να κάνουμε τα γεύματα των σκύλων μας πιο νόστιμα.

Ίσως εκπλαγείτε από τη διαφορά στη γεύση που φέρνει το σπιτικό ζωμό σε κάθε γεύμα. Ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων που παράγει η κουζίνα σας όχι μόνο μειώνεται, αλλά ο μαγειρεμένος χυλός χρειάζεται πλέον πολύ λίγο χρόνο για να κομποστοποιηθεί. Έχετε εξοικονομήσει χρήματα της οικογένειάς σας εξαλείφοντας την ανάγκη να αγοράσετε αλμυρό, συσκευασμένο ζωμό ή ζωμό και έχετε αυξήσει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στην οικογενειακή διατροφή.

Leave a Comment