Στατιστικά ανάκλησης προϊόντων – Συχνές ερωτήσεις για κατασκευαστές

Οι κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων που πωλούν στην αγορά των ΗΠΑ γνωρίζουν τις δυνητικά επικίνδυνες και δαπανηρές συνέπειες όταν τα προϊόντα τους περιέχουν ένα σημαντικό ελάττωμα σχεδιασμού ή κατασκευαστικό ελάττωμα. Ο ιστότοπος της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) υποδεικνύει ότι υπάρχει πράγματι λόγος προσοχής από την πλευρά όλων των κατασκευαστών: θάνατοι, τραυματισμοί και υλικές ζημιές από περιστατικά που σχετίζονται με καταναλωτικά προϊόντα κοστίζουν στις ΗΠΑ περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Η αναφορά “Ανακλήσεις και Ειδήσεις Ασφάλειας Προϊόντων Νοέμβριος 2007” της CPSC υποδεικνύει ένα ευρύ φάσμα πρόσφατων ανακλήσεων που θεσπίστηκαν με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από πιθανούς κινδύνους, που κυμαίνονται από βαφή με βάση το μόλυβδο σε παιχνίδια μέχρι έπιπλα που πέφτουν.

Ακολουθεί ένα FAQ για εκείνους τους κατασκευαστές που εξετάζουν επί του παρόντος μια ανάκληση προϊόντος ή που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν υψηλό βαθμό κινδύνου συμβάντων που σχετίζονται με την ανάκληση προϊόντων.

FAQ #1: Ποιοι τύποι καταναλωτικών προϊόντων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα ανακλήσεων;

ΕΝΑ: Σύμφωνα με μια ανάλυση της αναφοράς “Ανακλήσεις Νοεμβρίου 2007 και Ειδήσεις για την Ασφάλεια Προϊόντων” που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της CPSC, το 36% των ανακλήσεων αυτόν τον μήνα αφορούσε βρεφικά είδη ή παιχνίδια. Ακολουθούν τα προϊόντα στις ακόλουθες κατηγορίες: κοσμήματα/κοσμήματα κοστουμιών (13%), ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά προϊόντα (13%), έπιπλα (9%) και μηχανές/οχήματα (6%). Άλλες κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσωπεύονται μεταξύ των πολλαπλών εκστρατειών ανάκλησης που μεσολάβησε η CPSC τον Νοέμβριο περιλαμβάνουν ρούχα, διακοσμητικά, είδη εξωτερικού χώρου/αθλητισμού, σχολικά είδη, χαρτικά είδη, σχάρες αποθήκευσης και εργαλεία.

FAQ #2: Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με πρόσφατες ανακλήσεις;

ΕΝΑ: Οι ανακλήσεις στην προαναφερθείσα έκθεση του Νοεμβρίου εφαρμόστηκαν προκειμένου να αποφευχθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την υγεία των καταναλωτών, όπως επισημαίνεται από την CPSC. Ο μακράν ο πιο διαδεδομένος δυνητικός κίνδυνος μεταξύ των πρόσφατων ανακλήσεων ήταν αυτός της παρουσίας μολύβδου στα ανακληθέντα προϊόντα (47%). Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς (19%), κατάρρευση/σωματικό τραυματισμό (11%), πνιγμό (6%), τραύματα/κοψίματα (6%), στραγγαλισμό/ασφυξία (6%) και ηλεκτροπληξία (4%) ).

FAQ #3: Ποια συμβάντα οδηγούν συνήθως σε ανάκληση προϊόντος;

ΕΝΑ: Η ανάκληση προϊόντος μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους. Το πρώτο είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών καταγγελιών που προέρχονται από καταναλωτές προς την CPSC ή άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς για το ίδιο προϊόν. (Τέτοια παράπονα μπορούν να απευθύνονται από τους καταναλωτές απευθείας στον ιστότοπο της CPSC). Το δεύτερο είναι όταν οι προνοητικοί ή προσεκτικοί κατασκευαστές ή διανομείς ενός συγκεκριμένου προϊόντος υποπτεύονται ένα ελάττωμα ή ελάττωμα και αποφασίζουν να κάνουν λάθος από την πλευρά της προσοχής, διοργανώνοντας τη δική τους καμπάνια ανάκλησης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η CPSC εμπλέκεται τελικά με όλες τις ανακλήσεις καταναλωτικών προϊόντων – υπό την προϋπόθεση ότι το εν λόγω προϊόν είναι ένας από τους 15.000 τύπους προϊόντων που εμπίπτουν στον τομέα του CPSC.

Συνήθεις Ερωτήσεις #4: Πώς πρέπει η εταιρεία μου να καθορίσει εάν πρέπει να προβούμε σε ανάκληση;

ΕΝΑ: Ο προσδιορισμός του εάν η επιχείρησή σας πρέπει να προβεί σε ανάκληση προϊόντος θα πρέπει να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς της εταιρείας σας. Συχνά, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλαπλές διαστάσεις όταν εξετάζεται εάν θα εκδοθεί μια καμπάνια. Εμπλέκονται νομικοί, οικονομικοί, ηθικοί, τεχνικοί και πολιτικοί παράγοντες. Εάν αντιμετωπίζετε πιθανή κατάσταση ανάκλησης προϊόντος και θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε την ενότητα Business της τοποθεσίας CPSC στο Web για πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς και τις οδηγίες του κλάδου.

FAQ #5: Ποιες είναι οι επιλογές που έχω στη διάθεσή μου για να μεταφέρω το μήνυμα στους καταναλωτές και τους διανομείς σε περίπτωση ανάκλησης;

ΕΝΑ: Η ίδια η φύση των περισσότερων καταστάσεων ανάκλησης προϊόντων είναι επείγουσα. Οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από επιλογές για να γνωστοποιήσουν το μήνυμα στα επηρεαζόμενα μέρη, όπως απευθείας ταχυδρομείο, δελτία τύπου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και καμπάνιες μέσω τηλεφώνου. Τα μέσα που εφαρμόζονται πιο γρήγορα για τη διεξαγωγή καμπανιών ανταλλαγής μηνυμάτων ανάκλησης είναι οι καμπάνιες μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, οι καμπάνιες που βασίζονται στο τηλέφωνο είναι πιθανώς οι πιο ρεαλιστικές να εφαρμοστούν, δεδομένου ότι η τυπική βάση δεδομένων πελατών της εταιρείας συχνά στερείται διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για πολλούς καταναλωτές, ενώ τα δεδομένα αριθμών τηλεφώνου είναι άμεσα διαθέσιμα για τους περισσότερους ή όλους τους καταναλωτές.

Η αντιμετώπιση μιας κατάστασης ανάκλησης προϊόντος είναι κάτι που κάθε κατασκευαστής ή διανομέας θα ήθελε να αποφύγει. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότερες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων κινδυνεύουν ενδεχομένως από ανάκληση – και δεδομένων των κινδύνων που διακυβεύονται για τη δημόσια υγεία – η απόφαση για την υλοποίηση μιας εκστρατείας είναι συχνά η λιγότερο δαπανηρή και πιο ηθική επιλογή. Εάν η εταιρεία σας αντιμετωπίζει μια κατάσταση ανάκλησης, είναι σημαντικό να κάνετε γρήγορες, ακριβείς κρίσεις σχετικά με το ποιον να επικοινωνήσετε και πώς να καθορίσετε το περιεχόμενο του μηνύματος ανάκλησης που θα ακούσουν οι καταναλωτές. Από εκείνο το σημείο και μετά, επιλέξτε ένα μέσο για την καμπάνια ανταλλαγής μηνυμάτων με βάση τους ακόλουθους παράγοντες: χρόνο έως την κυκλοφορία, πιθανότητες να προσεγγίσετε το υψηλότερο ποσοστό επηρεαζόμενων καταναλωτών, λειτουργική ευελιξία και κόστος.

Πηγή: Ιστότοπος της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ

Leave a Comment