Σύγκρουση σχέσεων: Τα 3 C της επίλυσης της σύγκρουσης

“Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα……….”

Ναι καλά.

Ίσως είμαι λίγο κουρασμένος, αφού δουλεύω όλη μέρα με ζευγάρια που βρίσκονται σε σύγκρουση.

Από την άλλη πλευρά, η σύγκρουση έρχεται ακόμη και στον πιο υγιή γάμο.

Απλώς δείχνουμε τόσο απροετοίμαστοι για το πώς να χειριστούμε τις συγκρούσεις. Ξέρουμε στο μυαλό μας ότι το «ευτυχώς πάντα» ισχύει μόνο σε ιστορίες και παραμύθια, ωστόσο στην καρδιά μας λαχταρούμε να είναι αληθινό.

Στον καλύτερο από όλους τους δυνατούς κόσμους, θα ήμασταν καλά προετοιμασμένοι για να χειριστούμε τις συγκρούσεις πριν παντρευτούμε. Η εμπειρία μου στο γραφείο μου λέει ότι αυτό δεν ισχύει για τα περισσότερα ζευγάρια.

Μέρος του λόγου για αυτό είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά σε μια σχέση γάμου που μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση. Έχω γράψει στο παρελθόν για αυτό που ονομάζεται Big Six, οι έξι βασικοί τομείς σύγκρουσης στο γάμο.

Οι Big Six είναι οι τομείς της επικοινωνίας, των χρημάτων, του σεξ, των παιδιών, των πεθερικών και της θρησκείας. Ίσως θα έπρεπε να το ονομάσουμε Big Seven και να προσθέσουμε το πολύ σημαντικό ζήτημα του ποιος μπορεί να κρατήσει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Δεν κάνω πλάκα, έχω τσακωθεί με ζευγάρια για αυτό το θέμα. Τους έβαλα να τσακωθούν για το παλιό θέμα του πώς να κρεμάσουμε το ρολό χαρτιού υγείας, πάνω ή κάτω. Όταν πρότεινα ότι όταν σκεφτείς για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιήσεις το χαρτί υγείας, δεν πειράζει, φάνηκε να ξεκαθαρίζει το θέμα.

Το χιούμορ βοηθάει πολύ στην επίλυση των συγκρούσεων.

Έχοντας πει όλα αυτά, ας δούμε μερικούς συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων στο γάμο. Αυτό ονομάζεται τα τρία C της επίλυσης συγκρούσεων και αντιπροσωπεύουν Συμβιβασμό, Συνύπαρξη και Συνθηκολόγηση.

Συμβιβασμός

«Ένας συμβιβασμός σίγουρα θα βοηθούσε την κατάσταση». – 10cc

Ο συμβιβασμός είναι σαφώς η βέλτιστη λύση στη σύγκρουση. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση ως μια κατάσταση νίκης-ήττας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την επίτευξη συμβιβασμού. Είναι απλά η ανθρώπινη φύση να θέλει να έχει δίκιο, και έτσι προσεγγίζουμε την επίλυση της σύγκρουσης από σωστή ή λάθος οπτική.

Αυτό που συνήθως οδηγεί είναι ότι ένα άτομο συνήθως παίρνει το δρόμο του ή οι ανάγκες του ικανοποιούνται σε βάρος του άλλου ατόμου. Αν και αυτό μπορεί να λειτουργήσει για λίγο, τελικά οδηγεί σε πικρία και δυσαρέσκεια.

Ο συμβιβασμός, από την άλλη πλευρά, γίνεται μια κατάσταση win-win. Ένα ζευγάρι προσεγγίζει την επίλυση συγκρούσεων από την οπτική γωνία του συμπαίκτη/συντρόφου. Υπάρχουν βασικά τρία βασικά συστατικά για συμβιβασμό. 1) κάθε άτομο δίνει λίγα,

2) κάθε άτομο ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες και 3) κάθε άτομο εργάζεται για το καλό της σχέσης, όχι για τις δικές του επιθυμίες.

Συνθηκολόγηση

«Ας το δοκιμάσουμε με τον δικό σου τρόπο». – Έμπειρος και σοφός σύζυγος

Το ακούω τώρα. «Αλλά η συνθηκολόγηση δεν είναι απλώς υποχώρηση και συνεξάρτηση με κάποιον;» Μπορεί να γίνει, εάν γίνεται σε τακτική βάση με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη διάρκεια ενός γάμου, ή οποιασδήποτε μακροχρόνιας σχέσης, για αυτό το θέμα, υπάρχουν στιγμές που το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το δοκιμάσετε με τον τρόπο των άλλων.

Ο σύντροφος που συνθηκολογεί προέρχεται από ένα μέρος που λέει βασικά, “Η σχέση μας και η ευτυχία μας είναι πιο σημαντικά για μένα από αυτό το θέμα. Ας το δοκιμάσουμε με τον δικό σου τρόπο.”

Αυτό δεν είναι συνεξάρτηση, είναι συνεργασία.

Συνυπάρχω

«Είμαστε μόνο εσύ κι εγώ και απλώς διαφωνούμε». – Ντέιβ Μέισον

Υπάρχουν στιγμές στο γάμο όπου κάθε σύζυγος αισθάνεται αρκετά έντονα για τις πεποιθήσεις ή τη θέση του ότι δεν μπορεί να κινηθεί ή να έρθει στο πλευρό του άλλου ατόμου.

Σίγουρα υπάρχουν κάποια θέματα στο γάμο όπου αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της σχέσης.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα ζευγάρια μπορούν απλώς να συμφωνήσουν να διαφωνήσουν και να προχωρήσουν. Μαθαίνουν να «συνυπάρχουν» στο επίμαχο ζήτημα.

Ξέρω πολλά ζευγάρια που έχουν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο για διάφορα θέματα και συνεχίζουν να έχουν πολύ δυνατούς γάμους. Τι μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, αφού τους δοθεί το περιθώριο στον καθένα να έχει τη γνώμη του, οι σύζυγοι μπορούν να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. Ακόμα κι αν τα ζευγάρια παραμένουν σε μια συνυπάρχουσα θέση σε ένα θέμα, μπορούν να έχουν έναν ισχυρό γάμο.

Η σύγκρουση στο γάμο είναι αναπόφευκτη. Ο επιτυχής χειρισμός της σύγκρουσης περιλαμβάνει έναν υγιή και ισορροπημένο συνδυασμό των δεξιοτήτων του συμβιβασμού, της συνθηκολόγησης και της συνύπαρξης. Όπως και να κρεμάς το χαρτί υγείας.

Leave a Comment