Φροντίδα Μοτοσικλέτας – Από τα Cruisers στους Crotch Rockets

Είτε βρίσκεστε κάπου σε έναν αυτοκινητόδρομο της ερήμου οδηγώντας μια Harley-Davidson είτε πετάτε στους πίσω δρόμους με ένα μοντέλο Honda CBR, λίγο ζεν και λίγη συντήρηση μοτοσικλέτας μπορεί συχνά να σημαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο να κάνετε το κράσπεδο ή όχι. Χρειάζεται μόνο μια φορά να προσγειωθείτε ανάσκελα στη μέση ενός γρασιδιού για να εκτιμήσετε πόσο σημαντική μπορεί πραγματικά να είναι αυτή η διαφορά.

Προφανώς, οι απαιτήσεις σας για καθαρισμό θα διαφέρουν ανάλογα με το πόσα μίλια θα διανύσετε και τις συνθήκες του δρόμου όταν τα μαζεύετε. Ανεξάρτητα από αυτό, δεν είναι καλή ιδέα να πλένεται και να καθαρίζεται η μοτοσυκλέτα σας σε ένα επαγγελματικό πλυντήριο αυτοκινήτων. Έτσι, εάν δεν είστε ανεξάρτητα πλούσιοι και έχετε την οικονομική δυνατότητα να πλένουν το ποδήλατό σας στο χέρι από ένα σωρό σούπερ μόντελ ντυμένα με μπικίνι, θα καταλήξετε να το κάνετε μόνοι σας (μάλλον το ίδιο καλά… τα σούπερ μόντελ δεν είναι πραγματικά γνωστοί για την προσοχή τους στη λεπτομέρεια). Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις για τη διατήρηση του ποδηλάτου σας σε άριστη κατάσταση.

Πριν ξεκινήσετε, να συμβουλεύεστε πάντα το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας. Εάν δεν το έχετε ή αγοράσατε το χρησιμοποιημένο ποδήλατο, προσπαθήστε να εντοπίσετε ένα στο Διαδίκτυο (οι περισσότεροι κατασκευαστές θα το προσφέρουν ως δωρεάν λήψη PDF μέσω των αντίστοιχων ιστοσελίδων τους). Ένα εγχειρίδιο ιδιοκτήτη μοτοσικλέτας θα περιέχει συγκεκριμένες οδηγίες για το πλύσιμο, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών καθαρισμού και των προϊόντων που προτείνει ο κατασκευαστής.

Να βεβαιώνεστε πάντα ότι ο κινητήρας έχει κρυώσει πριν από το πλύσιμο. Πλύνετε το ποδήλατό σας σε σκιερό μέρος, καθώς ο ήλιος μπορεί να στεγνώσει το διάλυμα σαπουνιού πριν το ξεπλύνετε, αφήνοντας σημάδια σαπουνιού στην επιφάνεια (που λίγο-πολύ ακυρώνει το νόημα του πλυσίματος εξαρχής). Όταν καθαρίζετε τη βρωμιά από το δρόμο, ελέγξτε προσεκτικά όλα τα εξαρτήματα. Να είστε σε επιφυλακή για διαρροές και χαλαρό υλικό, φροντίζοντας τα πάντα να είναι άνετα και ασφαλή.

Αφού ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε το ποδήλατό σας με ένα απαλό λευκό βαμβακερό πανί ή πετσέτα που δεν έχει χαλαρές ίνες. Οι φτηνές πετσέτες αφήνουν πίσω τους χαλαρές ίνες που εμφανίζονται σαν τρίχες γάτας σε επαγγελματικό κοστούμι. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση χαρτοπετσέτας γιατί μπορεί να χαράξει τις βαμμένες επιφάνειες. Λαμβάνοντας το σύνθημα από τα επαγγελματικά πλυντήρια αυτοκινήτων, ο πεπιεσμένος αέρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για στέγνωμα και λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε δυσπρόσιτα μέρη, όπως γύρω από το πλαίσιο της πινακίδας της μοτοσικλέτας. Εάν δεν έχετε συμπιεστή αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κενό με παρόμοιο τρόπο, συνδέοντας τον εύκαμπτο σωλήνα στη θύρα εξαγωγής, αν και μια μέτρια επένδυση σε στεγνωτήριο μοτοσικλετών θα αποδώσει με λίγες μόνο χρήσεις. Ακολουθήστε τη διαδικασία καθαρισμού με μια καλή επίστρωση κεριού αυτοκινήτου για να προστατεύσετε το φινίρισμα και να εμποδίσετε τη βρωμιά να πιάνει το ίδιο εύκολα.

Για όσους έχουν ένα συλλεκτικό μοντέλο ή απλά δεν έχουν το χρόνο να βγαίνουν στους δρόμους όσο συχνά θέλουν, υπάρχει μια σειρά από εύχρηστα αξεσουάρ – όπως κάλυμμα μοτοσικλέτας ή ράμπα φόρτωσης μοτοσυκλέτας – που προστατεύουν το ποδήλατό σας και σας εμποδίζει να το πλένετε τόσο συχνά.

Τα καλύμματα μοτοσικλέτας παρέχουν έναν τρόπο υψηλής ποιότητας για να προστατεύσετε το ποδήλατό σας από τα στοιχεία και άλλα διαβρωτικά υλικά όπως η σκόνη. Μην χρησιμοποιείτε πλαστικό μουσαμά. Παγιδεύουν την υγρασία και δεν αναπνέουν, επιτρέποντας τη μούχλα και τη διάβρωση. Τα καλύμματα μοτοσικλετών προστατεύουν επίσης από τις ακτίνες UV, τη βροχή, τη βρωμιά και τους ρύπους, ενώ οι ενσωματωμένοι αεραγωγοί αφήνουν την υγρασία να εξατμιστεί.

Ένα άλλο εύχρηστο αξεσουάρ, οι ράμπες μοτοσικλέτας, διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα βάρους, πλευρές οδηγού τροχού και επιφάνειες ράμπας ασφαλούς λαβής, παρέχοντας πρόσφυση, σταθερότητα και ασφάλεια κατά τη μεταφορά του ποδηλάτου σας από το ένα σημείο στο άλλο ή σε μια ανυψωμένη ή κατεβασμένη πλατφόρμα.

Η αποθήκευση του ποδηλάτου σας απαιτεί λίγη επιπλέον φροντίδα. Αρχικά, ανεβάστε την πίεση των ελαστικών τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος στο συνιστώμενο PSI. Στη συνέχεια, βρείτε ένα ακατάλληλο σημείο για να το αποθηκεύσετε και βάλτε το ποδήλατο στο κεντρικό του σταντ. Στη συνέχεια, μπλοκάρετε το τόσο ώστε να σηκωθεί ο μπροστινός τροχός από το έδαφος και είτε αφαιρέστε την μπαταρία είτε συνδέστε την σε έναν φορτιστή, διατηρώντας τη φόρτιση και την υγεία της μπαταρίας ενώ δεν χρησιμοποιείται ενεργά.

Leave a Comment