Χαρτοπετσέτες – Επίδραση στο Περιβάλλον

Οι χαρτοπετσέτες φαίνονται σαν μια λαμπρή εφεύρεση. Τι πιο βολικό από τις πετσέτες μιας χρήσης που δεν χρειάζεται να καθαρίσετε ή να χρησιμοποιήσετε ξανά; Απλώς αγοράστε καινούργια και πετάξτε το παλιό. Αυτό που μπορεί να μην σκεφτόμαστε όταν χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες είναι τα ακραία απόβλητα που δημιουργούν και ποιες είναι πραγματικά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Οι χαρτοπετσέτες εφευρέθηκαν για πρώτη φορά ως ένας τρόπος για τις ιατρικές εγκαταστάσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων. Στην αρχή, αυτά τα προϊόντα μιας χρήσης δεν ήταν τόσο δημοφιλή όσο είναι σήμερα, αλλά αυτό άλλαξε γρήγορα. Οι χαρτοπετσέτες χρησιμοποιήθηκαν σύντομα σε νοικοκυριά σε όλη την Αμερική και τα απορρίμματα άρχισαν να συσσωρεύονται.

Τα αποτελέσματα των χαρτοπετσετών

Οι χαρτοπετσέτες, όπως κάθε χάρτινο προϊόν, κατασκευάζονται από δέντρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια πετσέτα μιας χρήσης, χρησιμοποιείτε το εσωτερικό ενός δέντρου για να σκουπίζετε τους πάγκους και τις επιφάνειές σας. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε χιλιάδες και χιλιάδες κυλίνδρους, που ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο δάσος. Φανταστείτε ένα τοπικό δάσος μέσα στο οποίο έχετε περπατήσει να έχει κοπεί εντελώς μόνο για χαρτοπετσέτες!

Δεν είναι μόνο τα δέντρα που καταναλώνονται για χαρτοπετσέτες

Οι χαρτοπετσέτες χρησιμοποιούν πολύ περισσότερους πόρους από τα δέντρα. Πρώτα, τα δέντρα πρέπει να αναπτυχθούν για να παραχθεί το προϊόν. Αυτά μπορεί να καλλιεργούνται σε ένα αγρόκτημα, ή πιο πιθανό, απλώς να κοπούν. Αυτό απαιτεί βαριά μηχανήματα που χρησιμοποιούν καύσιμα και ανθρώπινο δυναμικό για να γίνει η δουλειά. Αυτά τα δέντρα πρέπει στη συνέχεια να μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση για να καθαριστούν και να υποστούν επεξεργασία. Η διαδικασία θα χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους όπως το πετρέλαιο, και ειδικά το νερό.

Στη συνέχεια, το προϊόν θα μεταφερθεί σε μια εγκατάσταση συσκευασίας. Από εκεί, θα πάρουν το δρόμο τους σε μια αποθήκη για διανομή, μετά στο παντοπωλείο και μετά στο σπίτι σας. Φανταστείτε την ποσότητα καυσίμου που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αυτών των δέντρων! Αυτό σημαίνει ότι όσο λιγότερες πετσέτες μιας χρήσης και προϊόντα χαρτιού χρησιμοποιείτε, τόσο λιγότερα δέντρα θα κοπούν.

Χαρτοπετσέτες σε ΧΥΤΑ

Οι χώροι υγειονομικής ταφής γεμίζουν με προϊόντα χαρτιού μιας χρήσης όπως πάνες, χαρτοπετσέτες, χαρτί εκτυπωτή, σημειωματάρια, χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες. Δεν υπάρχει τρόπος να ανακυκλώσετε ή να επαναχρησιμοποιήσετε πολλά προϊόντα μιας χρήσης μιας χρήσης όπως σερβιέτες και πάνες (για να μην αναφέρουμε ότι δεν είναι υγιεινής!). Τι συμβαίνει με αυτά τα χάρτινα προϊόντα; Τελικά, τα προϊόντα χαρτιού βιοδιασπώνται. Ο χρόνος που χρειάζονται οι χαρτοπετσέτες για να βιοαποικοδομηθούν ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι περίπου ένας χρόνος. Όσο πιο παχιά είναι η πετσέτα, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να διασπαστεί στο περιβάλλον. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το χαρτί δεν είναι το μόνο πράγμα στα χάρτινα προϊόντα, και επίσης ότι χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να βιοδιασπαστούν στο περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε τους πόρους μας πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε και τα απόβλητα συσσωρεύονται ακόμη πιο γρήγορα.

Χημικά σε χαρτοπετσέτες

Οι χαρτοπετσέτες δεν είναι ακριβώς δέντρα. Για να αυξηθεί η απορροφητικότητα, έχουν υποβληθεί σε διοξίνες και άλλα συστατικά (η διαδικασία δεν αποκαλύπτεται στο ρολό των χαρτοπετσετών). Επίσης, λευκαίνουν για να τους δώσουν το λευκό τους χρώμα. Οι κίνδυνοι του λευκαντικού χλωρίου έχουν τεκμηριωθεί καλά. Τα βρέφη και τα νήπια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις του λευκαντικού χλωρίου. Για να μειώσετε την έκθεσή τους σε αυτές τις χημικές ουσίες, περιορίστε τη χρήση χάρτινων πιάτων και πετσετών. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε κανονικά πιάτα, υφασμάτινες χαρτοπετσέτες και προϊόντα που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Γιατί χρειαζόμαστε δέντρα

Τα δέντρα μας δίνουν οξυγόνο και φιλτράρουν τον αέρα μας. Από τη Βιομηχανική Εποχή, ο κόσμος παράγει εκπομπές που μολύνουν την ατμόσφαιρά μας. Τα δέντρα είναι μια από τις μοναδικές ελπίδες μας να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα και τα κόβουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε. Τα δέντρα βοηθούν επίσης στο φιλτράρισμα του εδάφους και του νερού, και παρέχουν την απαραίτητη σκιά στα σπίτια μας. Η άγρια ​​ζωή εξαρτάται επίσης από τα δέντρα για την ύπαρξή τους. Η υπερβολική χρήση των δέντρων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση ορισμένων ειδών, θα φτάσει στο ανθρώπινο είδος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Καθώς αντιμετωπίζουμε την ανεπιθύμητη προοπτική της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όσα περισσότερα δέντρα μπορούμε για να συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών και να φιλτράρουμε τον αέρα που αναπνέουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρήστης προϊόντων χαρτιού μιας χρήσης, χρησιμοποιώντας 50% περισσότερο από την Ευρώπη και 500% περισσότερο από τη Λατινική Αμερική. Παρά τη συνειδητοποίηση της κατανάλωσης προϊόντων χαρτιού μίας χρήσης, η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διάδοση της λέξης για την επαναχρησιμοποίηση.

Απορρίμματα συσκευασίας

Όπως όλα τα άλλα προϊόντα που δημιουργούνται σήμερα, τα προϊόντα μιας χρήσης τυλίγονται σε ένα εξωτερικό περίβλημα από πλαστικό, αυξάνοντας τη συνολική τους σπατάλη. Το εξωτερικό περιτύλιγμα δεν έχει άλλη χρήση από το να περιέχει το προϊόν. Μετά το άνοιγμα του προϊόντος, πετιέται. Δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Αυτά τα λεπτά πλαστικά χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να φωτοδιασπαστούν στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα βιοδιασπώμενα αντικείμενα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα εξαφανιστεί ποτέ πραγματικά, απλώς θα γίνει όλο και μικρότερο και τελικά θα εισέλθει στις πλωτές οδούς και στο πόσιμο νερό μας.

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση

Για να μειώσετε τη χρήση χαρτοπετσετών, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια επαναχρησιμοποιήσιμη πετσέτα. Στύψτε την πετσέτα και ξεπλύνετε όσο χρειάζεται, πλένοντας το πανί στο πλυντήριο όταν χρειάζεται. Θα εκπλαγείτε με το πόσο λιγότερες φορές θα βγάζετε τα σκουπίδια σας απλά πηγαίνοντας επαναχρησιμοποιήσιμα. Είναι υπέροχο συναίσθημα να έχεις ελαφρύτερο φορτίο σκουπιδιών! Εάν ζείτε σε μια πόλη που χρεώνει ανά σακούλα σκουπίδια, αυτό είναι μια άλλη πιθανή εξοικονόμηση για εσάς. Για τα συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα διαμερίσματα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σταθερές χρεώσεις και ενοίκια λόγω της σταθερότητας του κόστους των χωματερών και των ενοικιάσεων χωματερών. Με άλλα λόγια, οι οικονομίες θα μπορούσαν να περάσουν σε εσάς.

Η εξοικονόμηση κόστους του Going Reusable

Η επαναχρησιμοποιήσιμη δεν είναι μόνο εξαιρετική για το περιβάλλον, αλλά και για το πορτοφόλι σας. Η εξοικονόμηση κόστους αυξάνεται γρήγορα. Το μέσο κόστος μιας συσκευασίας χαρτοπετσέτες είναι πολύ πάνω από 1 $ ανά ρολό. Μια τυπική οικογένεια χρησιμοποιεί πιθανώς μερικά ρολά την εβδομάδα, ίσως και 3-5. Αυτό μπορεί πραγματικά να προστεθεί! Αυτό είναι περίπου 3-5 $ την εβδομάδα, και πολλά δέντρα την εβδομάδα, επίσης. Είναι δύσκολο να δικαιολογήσετε την κοπή μερικών δέντρων την εβδομάδα μόνο και μόνο για να σκουπίσετε τους πάγκους σας, έτσι δεν είναι; Με την επαναχρησιμοποίηση, θα συνειδητοποιήσετε αμέσως την εξοικονόμηση κόστους. Σε αντίθεση με την ποικιλία μιας χρήσης, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Το άλλο πλεονέκτημα της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων είναι ότι δεν θα χρειαστεί να περιτριγυρίζετε τις πετσέτες στο παντοπωλείο. Καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο καρότσι του παντοπωλείου και στο κατάστημα! Τα επαναχρησιμοποιήσιμα καταλαμβάνουν ένα κλάσμα του χώρου και μπορούν να αποθηκευτούν ακριβώς κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Σχολιάστε