Χημική Σύνθεση Ξύλου

1. Γενική Σύνθεση

Το ξύλο κατασκευάζεται κυρίως από τις ακόλουθες ενώσεις (σε % ξηρό βάρος):

  • κυτταρίνη 40-50%
  • λιγνίνη: 16-25% σε σκληρό ξύλο – 23-33% σε μαλακό ξύλο
  • ημικυτταρίνη: 20-30% σε σκληρό ξύλο – 15-20% σε σκληρό ξύλο
  • άλλες ενώσεις (νερό, ρητίνες,…) 5-30%
  • ορυκτά 0,1-3%

Η πραγματική δομή του ξύλου σχηματίζεται από την ινώδη δομή της κυτταρίνης (και της ημικυτταρίνης). Η λιγνίνη σχηματίζει τον συνδετικό παράγοντα μεταξύ αυτών των δομών που μοιάζουν με ίνες.

2. Κυτταρίνη

Η κυτταρίνη είναι μια από τις πιο άφθονες οργανικές ενώσεις στη γη. Δεν χτίζονται μόνο ξυλώδη φυτά όπως τα δέντρα αλλά και όλα τα άλλα φυτά. Οι ίνες βαμβακιού είναι κατασκευασμένες από κυτταρίνη, το ξύλο αποτελείται κατά περίπου 50% από κυτταρίνη. Ένα μόριο κυτταρίνης είναι μια αλυσίδα από χιλιάδες μόρια γλυκόζης. Στην καθαρή του μορφή είναι μια λευκή ίνα. Η κυτταρίνη για την παραγωγή χαρτιού συλλέγεται συνήθως από ξύλο, αλλά ορισμένα φυτά είναι επίσης μια καλή πηγή. Η κυτταρίνη χρησιμοποιείται επίσης στη χημική βιομηχανία ως βασικό υλικό για την παραγωγή συνθετικών προϊόντων όπως χαρτομάντιλα, επιστρώσεις, εκρηκτικά,… Η κυτταρίνη είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο σημαντικά και ευέλικτα προϊόντα για την οικονομία!

3. Λιγνίνη

Η λιγνίνη είναι ένα οργανικό πολυμερές, που βρίσκεται συνήθως στο ξύλο. Το μαλακό ξύλο περιέχει περισσότερη λιγνίνη από το σκληρό ξύλο. Είναι κατασκευασμένο από γιγάντια, τρισδιάστατα μόρια σύνθετης σύνθεσης. Είναι μια σκούρα ένωση που είναι απόβλητο από τη βιομηχανία χαρτιού. 4. Ημι-κυτταρίνη Η ημι-κυτταρίνη σχετίζεται στενά με την κυτταρίνη. Είναι και οι δύο δομές κατασκευασμένες από γλυκόζη. Αλλά η ημικυτταρίνη περιέχει επίσης άλλους τύπους μορίων σακχάρου στις δομές της. Οι ίνες είναι επίσης μικρότερες από αυτές της κυτταρίνης, μόνο μερικές εκατοντάδες μόρια σακχάρου. Το σκληρό ξύλο περιέχει περισσότερη ημικυτταρίνη από το μαλακό ξύλο.

5. άλλες ουσίες και μέταλλα

Υπάρχουν άλλες οργανικές ενώσεις στο ξύλο που δεν έχουν εποικοδομητικές ιδιότητες. Αλλά συμβάλλουν στο χρώμα, την οσμή, τη δύναμη και τη μάζα. Έλαια και λιπαρά μόρια, κερί, άμυλο,… είναι μερικά παραδείγματα. Εκτός από αυτές τις οργανικές ουσίες, το ξύλο περιέχει επίσης ανόργανα μέταλλα όπως ασβέστιο, νάτριο και μαγνήσιο με τη μορφή φωσφορικών, πυριτικών, θειικών,…

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.pelletinfo.com

Leave a Comment